Zuid-Korea voegde in juli 16 ton goud aan reserves toe

Centrale banken zijn sinds 2010 netto kopers geworden van fysiek goud, waaruit blijkt dat ze voorsorteren op een toekomst waarin goud belangrijker en waardevoller zal zijn dan het momenteel is. Centrale banken zitten midden in het financiële systeem en weten dus goed wat er gaande is in de wereld. Als ze na jaren van netto goudverkopen opeens weer goud aan hun reserves willen toevoegen geeft dat aan dat het edelmetaal nog steeds koopwaardig is.

De Zuid-Koreaanse centrale bank vond de maand juli een geschikt moment om deze grote aankoop van 16 ton goud te doen, een aankoop die in fasen werd uitgevoerd om de marktprijs niet teveel te laten stijgen. Uiteindelijk betaalde de centrale bank $810 miljoen voor het goud, wat omgerekend een prijs van ongeveer $1.582 per troy ounce betekent. De timing van de aankopen was gunstig, want deze prijs ligt onder het gemiddelde van $1.592 per troy ounce gedurende de maand juli.

Vorige jaar in november kocht de Zuid-Koreaanse centrale bank voor $850 miljoen aan goud, wat destijds gelijk stond aan een gewicht van 15 ton. Met de recente aankoop van 16 ton goud is de goudreserve als percentage van de totale buitenlandse reserves gestegen van 0,7 naar 0,9%. Dat is nog steeds erg weinig vergeleken met de meeste 'ontwikkelde' Westerse landen. Zuid-Korea komt met 70,4 ton aan goud op de 40e plaats in de ranglijst van landen met de grootste absolute goudreserve. Dat is drie plaatsen hoger dan in juni, toen de goudreserve een omvang had van 54,5 ton. Data van het World Gold Council van december 2010 laat zien dat Zuid-Korea destijds nog maar 39,4 ton goud in bezit had, toen goed voor een 46e plaats op de wereldranglijst. Pas in 2009 begon het land voor het eerst in elf jaar tijd weer goud te kopen.

Zuid-Korea is volgens Reuters de vierde grootste economie van Azië en neemt wereldwijd de zevende plaats in wat betreft de totale omvang van de buitenlandse reserves. Deze reserves bestaan nog voor het grootste gedeelte (91,1%) uit staatsobligaties. Onderstaande grafiek, gecompileerd aan de hand van data van het World Gold Council, geeft de ontwikkeling van de goudreserve van het Zuid-Oost Aziatische land weer over de afgelopen jaren.

Goudreserve Zuid-Korea flink gegroeid in de afgelopen jaren (Bron: WGC)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *