Zwitserse centrale bank heeft $84,3 miljard in aandelen

De Zwitserse centrale bank heeft inmiddels een aandelenportefeuille van $84,3 miljard bij elkaar gekocht, zo blijkt uit cijfers van de Amerikaanse toezichthouder en berekeningen van Bloomberg. Dat is een waardestijging van 5% ten opzichte van het eerste kwartaal, toen de aandelenportefeuille van de centrale bank nog $80,3 miljard waard was.

De centrale bank van Zwitserland heeft de afgelopen jaren voor miljarden aan vreemde valuta en andere financiële activa opgekocht om de waarde van de Zwitserse frank omlaag te drukken. Het resultaat van jarenlange monetaire stimulering is dat ze inmiddels $740 miljard aan bezittingen op haar bankbalans heeft staan, waarvan 20% in de vorm van buitenlandse aandelen. Dat zijn dus overwegend Amerikaanse aandelen.

stock-portfolio-snb-bbg

Aandelenportefeuille Zwitserse centrale bank zwelt aan tot $84 miljard (Bron: Bloomberg)

Zwitserse centrale bank koopt aandelen

Volgens Bloomberg heeft de centrale bank een belang in 2.558 beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten, waarvan het grootste gedeelte in populaire technologiebedrijven als Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Google. De top tien wordt opgevuld met namen als farmaciebedrijf Johnson & Johnson, olieproducent Exxon Mobil, telecombedrijf AT&T en Procter and Gamble.

De Zwitserse centrale bank heeft inmiddels een belang van $2,76 miljard in Apple, wat betekent dat er tegen de huidige koers ongeveer twee aandelen Apple zijn voor iedere inwoner van Zwitserland. Per inwoner heeft de centrale bank in totaal al voor bijna $9.000 aan aandelen opgekocht.

stock-portfolio-snb-bbg2

Vooral de grote technologiebedrijven zijn populair (Bron: Bloomberg)

Omstreden bedrijven

Met het opkopen van aandelen wordt de centrale bank actief deelnemer aan de economie, waarmee ze haar onafhankelijkheid in gevaar brengt. Dat leidt soms tot bizarre situaties, waarbij de centrale bank bijvoorbeeld ook bedoeld of onbedoeld de wapenindustrie financiert. Zo ontdekte Bloomberg dat de centrale bank voor meer dan $200 miljoen aan aandelen heeft in het bedrijf Raytheon, producent van Tomahawk raketten. Ook hebben de Zwitsers voor ruim $180 miljoen aan aandelen in Northrop, het bedrijf dat B-52 bommenwerpers bouwt. De wapens die deze bedrijven produceren staan niet bekend als omstreden, wat beteken dat de centrale bank daar volgens haar eigen richtlijnen gewoon in mag beleggen.

shares-snb-bbg

De Zwitserse centrale bank heeft ook aandelen in wapenproducenten (Bron: Bloomberg)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Zwitserse centrale bank heeft $84,3 miljard in aandelen

 • Poppenkast

  De Zwitserse regering is een speculant geworden, om zo de Frank omlaag te krijgen en op termijn effecten winst te maken. Dat is het mandaad van een Centrale Bank niet. Maar in de politiek is te geloofwaardigheid al lang verdwenen.

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   De centrale bank heeft het lef niet om goud op te kopen en daarmee het monetaire systeem te doen kantelen, dus koopt het maar niet omstreden aandelen Facebook en Apple. Worden de pensioenfondsen en particuliere beleggers ook weer blij van…

   Wat is je geld nog waard straks??

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *