Sinds de kredietcrisis steeg de Zwitserse frank, door de aanhoudende financiële en economische onrust, sterk ten opzichte van andere valuta. De SNB meldde dinsdag in een persbericht dat de recente sterke appreciatie van de frank de Zwitserse economie in gevaar brengt en het risico op deflatie vergroot. De SNB gaf in het persbericht aan dat zij de Zwitserse frank substantieel en langdurig zal verzwakken. Per direct zal de SNB een EUR/CHF wisselkoers van onder de 1,20 niet langer tolereren en zal de SNB ongelimiteerde hoeveelheden buitenlandse valuta, met name euro's, kopen om de wisselkoers boven dit minimum te houden. Feitelijk stelt de Zwitserse bank een wisselkoersplafond in voor de frank ten opzichte van de euro. 
Direct nadat het persbericht van de SNB bekend werd gemaakt daalde de wisselkoers van de Zwitserse frank ten opzichte van euro met 8%. De actie van de SNB is de volgende zet in de wereldwijde valutaoorlog. Eerder werden andere belangrijke valuta's als de yen en de dollar al door ingrijpen van centrale banken sterk in waarde verminderd. Tot vandaag gold de Zwitserse frank onder beleggers als één van de laatste veilige vluchthavens. Door de actie van de SNB lijkt er nog maar één veilige vluchthaven over te blijven, goud..
Wisselkoers EUR/CHF sinds maart 2008
Onderstaande grafiek laat de prestatie van verschillende valuta's ten opzichte van goud zien. Het is duidelijk te zien dat de Zwitsers achterbleven met de devaluatie van hun valuta. 
En deze grafiek laat de manipulatie op de goudmarkt zien die enkele minuten voor de aankondiging van de SNB plaatsvond.
Bronnen:
“Grafiek manipulatie”
http://sharelynx.com/
“Swiss National Bank sets minimum exchange rate at CHF 1.20 per eur”
http://www.snb.ch/en/mmr/reference/pre_20110906/source/pre_20110906.en.pdf
“Swiss draw line in the sand to cap runaway franc”
http://www.reuters.com/article/2011/09/06/us-swiss-snb-idUSTRE7851LV20110906? 
“Here Is How Switzerland Caught Up To The Rest Of The World In Devaluing Paper Currencies Against Gold”
http://www.zerohedge.com/news/here-how-switzerland-caught-rest-world-devaluing-paper-currencies-against-gold