Lage rente: Stop je geld in stenen?

Door de aantrekkende economie, de nogal wisselende koersen op de beurzen en de lage rente wordt vaak gedacht dat (extra) beleggen in je eigen onroerend goed lucratief is. Door het kopen van een vakantiewoning bijvoorbeeld, of door extra af te lossen op de hypotheek van je eigen woning. Maar let op: aan beide opties zitten haken en ogen.

Een eigen vakantiehuis, dat je verhuurt als je er zelf geen vakantie viert en zo ook nog een aardig rendement oplevert. Wie wil dat niet? De belegger kan bij het verhuren meestal kiezen uit twee opties: het vakantiepark waar het vakantiehuis staat, verhuurt de woning en krijgt daarvoor rond de 20% van de huurpenningen. Of het park biedt een vast bedrag per jaar en neemt het risico voor leegstand.

Schade en kosten

Veel vakantiehuiseigenaren kiezen voor de eerste optie, maar vergeten dan dat ze zelf verantwoordelijk blijven voor de ‘kwaliteit’ van de huurders en voor wat zij aanrichten en achterlaten. De schamele borg die wordt gevraagd, is vaak niet genoeg om schade aan de woning te repareren. De eigenaar moet zich dus verzekeren tegen schade door huurders. Daarnaast moet op het rendement nog een aantal zaken in mindering worden gebracht: onroerendezaakbelasting, waterschapsheffing, afschrijving op het huisje zelf en op de inboedel.

Beperkende regels

Ook zijn er beperkende regels die vaak in de kleine lettertjes van koop- en huurcontracten van vakantieparken voorkomen en pas een probleem gaan vormen als de eigenaar van zijn vakantiehuisje af wil. Daarnaast moet er tegenwoordig de nodige moeite worden gedaan om als verhuurder van een vakantiehuisje bij de klant in de smaak te blijven vallen.

Extra aflossen

Een andere populaire ontwikkeling in de huidige marktsituatie is extra aflossen op de woninghypotheek. Door de lage spaarrente kan dat een interessante optie zijn. Hoe lager de schuld op de eigen woning, hoe lager de eventuele restschuld bij verkoop, of hoe groter de ruimte om een mooier huis te kopen. Maar als u al het geld dat u overheeft, in stenen stopt, krijgt u het er niet zomaar weer uit. Ook kan dit ten koste gaan van de buffers die u geadviseerd wordt aan te houden voor onvoorziene uitgaven..

Rekensom

Wie geld overhoudt zou er sowieso goed aan doen eerst te kijken of extra aflossen netto meer oplevert dan sparen of beleggen. Voor de spaarhypotheek gelden aparte fiscale regels, die ervoor zorgen dat extra aflossingen met de nodige zorg moeten worden overwogen.

Let er daarnaast op, dat menig geldverstrekker een boeterente in rekening brengt als u meer dan een bepaald percentage van de hypotheeksom extra aflost!

Door: Robeco

Robeco

Belangrijke informatie: Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders