High frequency trading – ook wel flitshandel genoemd – heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Met behulp van intelligente algoritmes en steeds snellere hardware kan er veel geld worden verdiend met computerhandel. Omdat de winsten soms op een milliseconde of nanoseconde worden gemaakt is het van belang dat er een snelle verbinding is met de servers van de aandelenbeurs. Een vertraging van een paar milliseconde zal voor de particuliere belegger het verschil niet maken, maar voor de high-frequency-trading kan die vertraging het verschil betekenen tussen winst of verlies. Om de afstanden zo snel mogelijk te overbruggen maakt men al gebruik van glasvezelverbindingen, maar daar komen nu ook laserkanonnen bij.

Laser technologie

De Wall Street Journal schrijft dat de technologie die door het leger gebruikt wordt om straaljagers te laten communiceren met een basisstation op aarde zal nu ook ingezet worden voor de aandelenhandel. Grote laserkanonnen worden op hoge gebouwen gezet en op elkaar gericht, zodat data met de snelheid van het licht van A naar B gebracht kan worden. Het voordeel van de laserstralen door de lucht ten opzichte van traditionele netwerkverbindingen onder de grond is dat het signaal door de lucht minder tussenstations hoeft te passeren. Dat kan in potentie een kortere wachttijd opleveren, een voordeel dat zich in de wereld van high-frequency trading kan vertalen naar meer winstgevende transacties.

High frequency trading

High-frequency trading vormt momenteel al meer dan de helft van alle aandelenhandel in de VS. Dat maakt de financiële markten ook steeds kwetsbaarder. Zo was er in mei 2012 een flash crash op de beurs, veroorzaakt door op hol geslagen computerhandel. Doordat computers in een zeer kort tijdsbestek kunnen handelen wordt de markt minder liquide. Voor een particuliere belegger is het geen probleem om een seconde te wachten tot er een koper gevonden is, maar in de wereld van computerhandel staat die seconde gelijk aan een hele dag. Dat kan sterke koersreacties uitlokken waar andere computers weer op kunnen reageren.

Dit artikel verscheen afgelopen vrijdag in de Marketupdate Weekendeditie. Schrijf u hier in en ontvang iedere vrijdag onze nieuwsbrief!

Handelen met de snelheid van het licht

Handelen met de snelheid van het licht (Afbeelding via de WSJ)