LIVE: Rentebesluit ECB om 14:30

Vanmiddag om 14:30 geeft Mario Draghi (ECB) in de maandelijkse persconferentie meer informatie over de koers van de centrale bank. Financiële markten hopen dat Draghi meer informatie gaat geven over zijn plannen om het balanstotaal van de centrale bank op te krikken. Eerder heeft Draghi aangegeven dat het balanstotaal met ongeveer €1 biljoen moet groeien tot een totaal van ongeveer €3 biljoen. Om dat doel te bereiken verstrekt de centrale bank via het TLTRO programma zeer goedkope leningen aan commerciële banken. Ook heeft de centrale bank recent een begin gemaakt aan het opkopen van zogeheten ‘covered bonds’.

Al deze extra maatregelen moeten banken in de Eurozone aansporen meer kredieten te verlenen aan burgers en bedrijven. Toch zetten deze maatregelen, samen met een extreem lage rente, maar weinig zoden aan de dijk. Er is simpelweg te weinig vraag naar nieuwe kredieten, omdat de economische vooruitzichten te weinig zekerheid bieden aan bedrijven en huishoudens om geld te lenen voor bijvoorbeeld een huis of voor bedrijfsinvesteringen. De rente staat al op 0,05% en werd in november niet verder verlaagd.

Opkopen staatsobligaties

Men verwacht dat het opkopen van staatsobligaties de volgende stap is die de centrale bank zal nemen. Binnen de ECB heerst grote verdeeldheid over deze maatregel. Tegenstanders beweren dat Europese regeringen structurele hervormingen en bezuinigingen op de lange baan kunnen schuiven, zodra ze weten dat de centrale bank bereid is de tekorten te financieren. De tegenstrijdigheid in het Europese monetair en fiscale beleid is dat overheden hun tekorten moeten terugbrengen tot maximaal 3%, terwijl de rente juist nu extreem laag is. Bij een nog lagere rente kunnen overheden nog steeds niet meer lenen dan ze nu doen. In de VS ging de monetaire stimulering van de Federal Reserve gepaard met een Amerikaans begrotingstekort dat opliep tot meer dan $1 biljoen per jaar. Daar kwam er dus wel meer geld in de economie en begon de (schuld gedreven) economische groei vorm te krijgen.

Nieuw hoofdkantoor

Deze maand zal de ECB voor het eerst een persconferentie houden vanuit het nieuwe hoofdkantoor, een 185 meter hoog gebouw in het financiële centrum van Frankfurt. Dit nieuwe €1,2 miljard kostende gebouw heeft de ECB gebouwd omdat het oude gebouw niet voldoende ruimte had om alle nieuwe taken ten aanzien van bankentoezicht op zich te kunnen nemen. De nieuwe persruimte geeft een bijzonder uitzicht over de stad.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo