Maersk: ‘Groei wereldeconomie veel zwakker dan verwacht’

De wereldeconomie groeit veel minder hard dan wat het Internationaal Monetair Fonds en andere wereldwijde instanties ons voorspiegelen. Dat zegt Nils Smedegaard Andersen van het internationale transportbedrijf Moeller-Maersk. “We geloven dat de groei van de wereldeconomie vertraagt. De handel is aanzienlijk minder dan wat het normaal zou moeten zijn met de groeiverwachtingen die we voorgespiegeld krijgen”, zo verklaarde hij tegenover Bloomberg.

Moeller-Maersk heeft een marktaandeel van ongeveer 15% van alle consumentengoederen die over zee getransporteerd worden en heeft daarmee inzicht in de ontwikkeling van de wereldeconomie en de handel. Volgens de topman van Moeller-Maersk gaat het vooral slecht met de opkomende markten, maar doet ook Europa het niet zo goed. Voor zowel 2015 als 2016 is Andersen wat pessimistischer dan de meeste voorspellingen die de laatste tijd gedaan zijn door verschillende organisaties en onderzoeksbureaus.

containervervoer-shanghai

Containervervoer vanuit Shanghai laat amper herstel zien (Bron: Bloomberg)

Zwak herstel wereldeconomie

Afgelopen vrijdag maakte Maersk bekend dat de opbrengsten uit containervervoer in het derde kwartaal met 61% waren teruggelopen, omdat de vraag naar transport nauwelijks was toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Het zwakke herstel van de wereldhandel is extra problematisch, omdat de transportsector nu al te maken heeft met een overschot aan capaciteit. Vooral de handel van Azië naar Europa is teruggelopen, omdat de zwakke euro het voor Chinese fabrikanten moeilijk maakt om concurrerend te blijven. Maar we moeten niet al te somber zijn, want Andersen ziet geen signalen dat de economie weer afstevent op een crisis zoals die van 2008.

“We zien wel wat schommelingen in de herverdeling die plaatsvindt tussen de landen die grondstoffen exporteren en importeren, maar dit zou niet mogen leiden tot een grote crisis”, zo verklaarde Andersen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Maersk: ‘Groei wereldeconomie veel zwakker dan verwacht’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders