Martin Armstrong verwacht nog hogere belastingen

Volgens trendwatcher Martin Armstrong zullen de belastingen in de toekomst alleen maar verder toenemen, omdat dat voor overheden de enige manier is om het groeiende gat in de begroting te dichten. Een hogere erfbelasting en hogere belastingen op vermogenstitels zijn de makkelijkste manier om meer geld binnen te halen, maar dat zal volgens de trendwatcher ten koste gaan van de economische groei. Landen die controle hebben over de geldpers kunnen in het meest extreme scenario geld bijdrukken om de tekorten te dichten, maar dat is niet mogelijk voor lokale en regionale overheden. Die kunnen alleen de belastingen verder verhogen.

Verplaatsbaar en niet verplaatsbaar vermogen

Goud is een verplaatsbare vorm van vermogen. Er zijn twee primaire categorieën van vermogen: verplaatsbaar en niet verplaatsbaar. Het niet verplaatsbare is bijvoorbeeld vastgoed. Als er geen oorlog of natuurramp is, dan behoud vastgoed haar waarde. Maar als je al je vermogen in vastgoed hebt zitten in Duitsland en de Tweede Wereldoorlog komt eraan, dan heb je niets. Dan moet je het achterlaten.

De ene vorm van vermogen is dus verplaatsbaar, de andere niet. Daarom waren alle zeldzame collecties van munten en postzegels uit Europa in de jaren zestig en zeventig in de Verenigde Staten te vinden. Waarom? Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak namen ze dat allemaal mee en brachten ze het hierheen, omdat het verplaatsbaar is. In de jaren daarna ging dat langzaam maar zeker weer terug naar Europa.

Dat zie je nu met antieke munten, de twee grootste kopers vandaag de dag zijn Chinezen en Russen. Tastbare bezittingen hebben voor iedereen wereldwijd waarde. Maar ik zou nooit 100% van mijn vermogen in vastgoed stoppen, omdat het niet verplaatsbaar is.

Alle overheden zijn eigenlijk failliet. Het verschil tussen regionale schulden en staatsschulden is dat overheden meestal geld bij kunnen drukken, terwijl lokale overheden dat niet kunnen. Een centrale bank als de Federal Reserve kan gewoon geld bijdrukken om de overheidsuitgaven te financieren, op lokaal niveau kan dat niet.

Wat ze dus doen is de belastingen steeds verhogen, onder andere op vastgoed. Dat is ook waardoor Rome gevallen is. Rome was de eerste grote stad die rond 180 na Christus een miljoen inwoners bereikte. Dat inwoneraantal daalde vervolgens naar 15.000. Waarom? Omdat politici de belastingen alsmaar verder verhoogden, onder andere de eigendomsbelasting. Op een gegeven moment bereik je een punt dat je de eigendommen beter achter kunt laten en weg moet gaan.

Over de toekomst van het monetaire systeem

Volgens trendwatcher Martin Armstrong krijgen we in de toekomst een grote monetaire hervorming, waarin de dollar de status van wereldreservemunt zal verliezen. De dollar zal vervangen worden door een mandje van verschillende valuta, maar niet conform de spelregels van het IMF. De trendwatcher verwacht niet dat goud of de SDR in staat zal zijn de rol van de dollar als wereldhandelsmunt over te nemen.

De SDR is niet interessant als alternatief voor de dollar, omdat landen daarmee teveel soevereiniteit moeten overdragen aan een instantie die volgens Armstrong zeer corrupt is. Daar zal wereldwijd niet voldoende draagvlak voor zijn, aldus de trendwatcher. Ook ziet hij een wereldmunt gedekt door goud niet als oplossing, omdat een vaste goudprijs alleen te verdedigen is als ook de geldhoeveelheid constant is.

Iedereen beoordeelt de waarde van dingen in hun eigen munt. Geld is een mentaal concept. Het is een manier om dingen te waarderen, zelfs goud. Ik vertaal de goudprijs naar dollars, die dollar is je manier om waarde te meten. Niet het goud, maar de dollar. In elk land kijkt men naar goud in de lokale valuta, Europeanen zullen de goudprijs in euro volgen. Een probleem met veel mensen in de goudmarkt is dat ze alleen naar de prijs in dollars kijken. Dan vragen ze zich af waarom men niet massaal goud koopt, maar dan kijken ze niet naar de ontwikkeling van de goudprijs in de lokale munt.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders