Nederlanders betalen forse rente over hun leningen

Een nieuwe auto, telefoon of een verbouwing. Mensen die geld lenen voor zaken anders dan hun huis, betalen vaak onnodig veel rente. Volgens de laatste cijfers heeft een kwart van de leningen een rentepercentage hoger dan 8%, terwijl bij een zesde het percentage zelfs tussen de 11% en het wettelijk maximum van 14% ligt.

De meest voorkomende leningen zijn een telefoonabonnement met toestel (20%), rood staan (17%) en een persoonlijk krediet (13%). De hoogste rente wordt betaald over postorderkredieten, schulden op de creditcard en flitskredieten.

Hoge rente op leningen

Mede door de hoge rente die er betaald wordt heeft bijna een kwart van de leners problemen met aflossen. Dat is ook helemaal niet vreemd met het zogenaamde sneeuwbaleffect of rente-op-rente-effect dat veroorzaakt kan worden door deze hoge tarieven. Uiteindelijk moet er zo aanzienlijk meer terugbetaald worden dan waarvoor er aanvankelijk is geleend.

Het kan goed lonen om op eerste plaats verstandig om te gaan met je aankopen als je er niet het spaargeld voor beschikbaar hebt. Heb je deze aankoop wel echt nu nodig? Kan je niet eerst zelf sparen? “Koop nu en betaal later” klinkt verleidelijk, maar zeker in geval van impulsaankopen kan je jezelf er flink mee in de problemen werken. Het kan zelfs gebeuren dat je geen of minder hypotheek kan krijgen door je eerder aangegane leningen.

Lening aanvragen

Vaak zijn er ook weloverwogen redenen waarom mensen een lening willen. Een buitenkansje of een aankoop of investering die niet kan wachten. Als de verdiencapaciteit er is om de aflossing en rente terug te betalen hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. In die gevallen is het verstandig om op zoek te gaan naar de goedkoopste lening.

Let bij het aanvragen van een lening wel goed op de voorwaarden en de kleine lettertjes, want veel mensen laten geld liggen door te veel rente te betalen. Een lening afsluiten met een lagere rente is één van de makkelijkste manieren om te besparen.

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met Leningen.nl

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *