Nieuw bankbiljet van 10 euro gepresenteerd

Vandaag wordt in Frankfurt het nieuwe bankbiljet van 10 euro gepresenteerd. Het biljet komt pas op 23 september in omloop, maar wordt nu al aan het publiek voorgesteld. Vanaf 15 januari tot en met 31 maart is het briefje in levende lijve te zien bij de euro-tentoonstelling in Saarbrücken. Het nieuwe tientje is onderdeel van een nieuwe reeks euro bankbiljetten, die vorig jaar hun debuut maakten met een €5 briefje. Het nieuwe briefgeld moet duurzamer zijn dan de biljetten die we sinds de introductie van de euro gebruiken. Ook zijn er een aantal veiligheidskenmerken toegevoegd die het nog lastiger maken om de biljetten te vervalsen.

Het nieuwe €10 biljet heeft hetzelfde thema als het oude biljet, met als verschil dat de positionering van het getal tien is aangepast en dat er een reflecterend smaragdgroen hologram aan het biljet is toegevoegd. Ook is er een portret van Europa – een figuur uit de Griekse mythologie naar wie ons werelddeel is vernoemd – zichtbaar in een nieuw hologram en in een watermerk. Aan de linker en rechter rand van de nieuwe 10 euro biljetten zijn een aantal voelbare lijntjes aangebracht.

15 miljard euro biljetten

Er zijn volgens de Nederlandsche Bank in totaal 15 miljard euro bankbiljetten in omloop, waarvan de nominale waarde in totaal ongeveer €900 miljard is. De munt wordt inmiddels in achttien verschillende landen (Letland voerde dit jaar de euro in) door in totaal 334 miljoen burgers gebruikt. Sinds 2003 worden er ieder half jaar ongeveer 300.000 vervalste bankbiljetten onderschept. Met het nieuwe briefgeld denkt de ECB dat aantal omlaag te kunnen brengen. Vandaag werd bekend dat er in de tweede helft van 2013 in totaal 353.000 valse briefjes uit circulatie zijn gehaald, een stijging van 11% ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar.

De oude en de nieuwe bankbiljetten van 5 en 10 euro

De oude en de nieuwe bankbiljetten van 5 en 10 euro (Bron: DNB)

Aantal vervalste eurobiljetten dat ieder half jaar wordt onderschept

Aantal vervalste eurobiljetten dat ieder half jaar wordt onderschept (Bron: DNB)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Nieuw bankbiljet van 10 euro gepresenteerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *