Het lijkt onmogelijk om zelf het juiste economische beleid te bepalen of om de werkloosheid terug te dringen, maar dat is nu niet meer zo. Met een nieuwe tool van de Nederlandsche Bank kun je vanaf nu zelf aan de knoppen draaien. Verhoog de olieprijs en laat de lonen stijgen en kijk wat er gebeurt!

De Nederlandse bank heeft een programma ontwikkeld waarmee je zelf simulaties kunt maken voor mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Met dit programma kun je olieprijs aanpassen, aandelenkoersen laten stijgen en rente veranderen. Met het programma Delfi kun je meteen zien welke impact deze aanpassingen hebben op de wereldeconomie.

Het programma heeft vele mogelijkheden, zo kan je de aandelen op Wall Street laten kelderen en dan kijken wat er gebeurt met de aandelen op het Damrak. Ook kan je de rentes verlagen en de aandelenbeurzen laten stijgen als gevolg van de rentedaling.

Het programma Delfi berekent vanuit een basisscenario de verwachte macro economische gevolgen van jouw beslissingen. Jouw veranderingen worden dan vergeleken met de voorspellingen van het DNB. Zo kun je zien of jouw beleid beter is dan de voorspellingen die de DNB doet.

De tool gaat uit van een basisscenario, waarvan je hooguit twee variabelen tegelijkertijd mag aanpassen. Vervolgens rekent het programma door wat de gevolgen zijn van deze aanpassingen. Klik hier om de tool zelf uit te proberen.