Noorwegen wil contant geld verbannen

De financiële organisatie Finans Norge heeft de wens uitgesproken om Noorwegen in 2020 geheel vrij te maken van contant geld, zo lezen we op Icenews. Momenteel wordt nog maar 5% van alle transacties in het Scandinavische land met contant geld afgerekend, de rest wordt verwerkt via betaalpassen, creditcards, internet en mobiel bankieren. Finans Norge, dat tweehonderd actieve financiële instellingen in Noorwegen vertegenwoordigt, denkt dat het haalbaar is om binnen zes jaar die laatste 5% contante betalingen uit te bannen.

In de eerste zes maanden van dit jaar nam het gebruik van giraal geld in Noorwegen met 8,6% toe. Een economie waarin men het gebruik van contant geld volledig weet uit te bannen wordt ook wel de ‘cashless society’ genoemd.

Cashless society

Niet alleen in Noorwegen leeft de wens om al het betalingsverkeer te digitaliseren. Ook in Israël en het Verenigd Koninkrijk wordt er al de laatste tijd serieus nagedacht over het verbannen van contant geld. De voorstanders zien tal van voordelen in een maatschappij zonder contant geld. Het plegen van een overval wordt minder lucratief, het wordt moeilijk om van zwart geld af te komen en andere vormen van belastingontduiking zouden makkelijker getraceerd kunnen worden.

Het gemak van digitaal geld heeft contant geld in veel gevallen al overbodig gemaakt. Op steeds meer plaatsen kan gepind worden en online aankopen worden ook gemakkelijk digitaal afgehandeld. Toch zijn er ook voldoende argumenten op te brengen tegen een zogeheten cashless society. Denk aan veiligheidskwesties zoals fraude met bankpassen en onderschepping van het betalingsverkeer. Ook zijn er zo nu en dan nog storingen in het betalingssysteem, waardoor het niet op ieder moment mogelijk is digitaal te betalen.

[polldaddy poll=8213567]

Privacy

Het grootste bezwaar hebben we dan nog niet genoemd, namelijk privacy. Met een contante betaling is het mogelijk om vrijwel anoniem aankopen te doen, zonder een digitaal spoor achter te laten. Edward Snowden heeft de wereld laten zien dat vrijwel alle informatie opgeslagen wordt opgeslagen en tot ver in de toekomst weer opgevraagd kan worden. Dat gebeurt ook met banktransacties.

Wordt Noorwegen een land zonder contant geld?

Wordt Noorwegen een land zonder contant geld?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *