Rusland accepteert roebels voor olie en goud

Rusland maakt het met ingang van 8 juni mogelijk olie en goud af te rekenen in Russische roebels, zo bericht Rianovosti vandaag. Het Russian Trading System (RTS) biedt nieuwe futures en opties aan voor goud, ruwe olie en geraffineerde olie (benzine, diesel en kerosine). Wat al deze contracten met elkaar gemeen hebben is dat ze niet in Amerikaanse dollars, maar in roebels worden afgerekend.

De olieprijs in roebels wordt bepaald door Platts, terwijl de goudprijs gebaseerd wordt op de PM-fix die in Londen wordt vastgesteld. De margeverplichting voor de contracten ligt op 5% van het totaalbedrag. Tevens wordt er per contract een roebel aan commissie in rekening gebracht.

Olie en goud voor roebels

Dit nieuws volgt op uitspraken die de Russische president Poetin eerder deze maand maakte. In een toespraak voor het volk zei hij dat Rusland als één van de belangrijkste exporteurs van olie een eigen handelsplatform moet hebben waar men de olie in roebels kan aanbieden. Die wens wordt binnenkort in vervulling gebracht.

De overstap van dollars naar roebels is tekenend voor het machtsverlies van de Amerikaanse dollar als handelsmunt. Steeds meer landen ondertekenen valutaswaps en onderlinge handelsakkoorden die het mogelijk maken om met de eigen munt te betalen. Het tijdperk van één wereldreservemunt komt langzaam maar zeker ten einde, om opgevolgd te worden door een nieuw tijdperk waarin verschillende handelsmunten naast elkaar gebruikt worden in het internationale handelsverkeer.

(h/t: kai, Goudstudieforum)

russian-ruble

Rusland accepteert binnenkort roebels in ruil voor olie en goud

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders