Rusland stap dichter bij btw-vrij goud

In Rusland ligt een wetsvoorstel klaar om de btw op beleggingsgoud te schrappen. Het wetsvoorstel is doorgestuurd naar het lagerhuis, waar afgevaardigden over het voorstel zullen stemmen. Wordt het voorstel aangenomen, dan moet deze nog worden goedgekeurd door de Federatieraad en de president. Verloopt de stemming volgens plan, dan kan fysiek goud vanaf volgend jaar zonder btw verhandeld worden. Op dit moment betalen particulieren in Rusland 20% btw over de aanschafwaarde van gouden munten en goudbaren.

Het wetsvoorstel is onderdeel van een groter programma om de binnenlandse goudmarkt te stimuleren. Rusland behoort tot top van landen met de grootste goudmijnproductie, maar in eigen land wordt er amper edelmetaal verkocht. Dat komt voor een belangrijk deel door de hoge belasting op de aankoop van beleggingsgoud. Volgens de World Gold Council wordt er op jaarbasis nog geen drie ton aan beleggingsgoud verkocht in Rusland. Wordt de aankoop van goud echter vrijgesteld van btw, dan kan de afzetmarkt voor het edelmetaal groeien naar 50 tot 100 ton.

Rusland opent markt voor beleggingsgoud

Vorig jaar schreven we al over de plannen van Rusland om goud kopen aantrekkelijker te maken. De centrale bank voegt al jaren edelmetaal aan haar reserve toe, maar voor particulieren bleef de btw een groot obstakel. Als deze belasting inderdaad wordt geschrapt zullen veel vermogende particulieren in Rusland fysiek goud kopen. Ze zijn dan niet langer afhankelijk van buitenlandse banken en opslaglocaties om het edelmetaal aan te kopen en te bewaren.

De Russische goudmarkt wordt momenteel gedomineerd door de centrale bank, die bijna de volledige binnenlandse mijnbouwproductie opkoopt. Door beleggingsgoud toegankelijk te maken voor particulieren wordt een compleet nieuwe markt aangeboord. Zoals we eerder al schreven heeft Rusland ervaring met Westerse sancties, waardoor het aanhouden van vermogen in het buitenland niet meer geheel zonder risico is. Goud kent daarentegen geen tegenpartij risico en is dus een interessant alternatief om vermogen in op te slaan.

In de eurozone wordt goud sinds de invoering van de euro vrijgesteld van btw om het gebruik ervan als financieel instrument te promoten. Deze regeling geldt voor goudbaren met een zuiverheid van tenminste 99,5% en voor munten met een gehalte van tenminste 90% goud. Het idee achter de vrijstelling is dat particulieren zonder fiscale belemmeringen het edelmetaal kunnen aankopen of verkopen.

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders