Rusland maakt goede sier door vlak voor zijn bezoek aan de Cubaanse hoofdstad Havana een groot deel van de schuld uit de boeken te schrappen, zo schrijft Russia Today. In totaal schelden de Russen $32 miljard aan schulden kwijt die Cuba maakte ten tijde van de Sovjet-Unie, omgerekend 90% van de totale schuld die Cuba nog moet betalen aan de Russen. In oktober 2013 werden er al plannen gemaakt om een groot deel van de schulden weg te strepen en nu is het dan eindelijk zover. Met deze stap maakt Rusland in één keer een einde aan een slepend conflict omtrent het afbetalen van de schulden. Cuba hoeft vanaf nu nog maar $3,2 miljard aan schulden terug te betalen, waarvan de eerste tranche in oktober zal plaatsvinden.

Rusland en Cuba zijn ook na de hoogtijdagen van het communisme goede bondgenoten gebleven. De onderlinge handel had vorig jaar een omvang van ongeveer $200 miljoen. Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie moest Cuba aan Rusland terugbetalen. Dat gebeurde echter niet, omdat de schulden waren uitgedrukt in een valuta die niet meer als zodanig bestond. In 1998 kreeg Rusland een nieuwe roebel, nadat de oude door hyperinflatie sterk aan waarde had verloren. Op papier bestond de schuldeiser ook niet meer, want dat was de uiteengevallen Sovjet-Unie.

Kwijtschelding

Drie jaar geleden schold China voor $6 miljard aan schulden kwijt aan Cuba en in 2012 deed Japan hetzelfde voor een bedrag van $1,4 miljard. Recent wist het land ook haar schulden aan Mexico te herstructureren, waarmee in totaal $478 miljoen uit de boeken werd geschrapt.

Poetin brengt bezoek aan Cuba en Latijns-Amerika

Poetin brengt bezoek aan Cuba en Latijns-Amerika (Afbeelding via RIA Novosti)