Russische banken hebben SWIFT betaalsysteem niet meer nodig

Alle grote banken en financiële instellingen in Rusland zijn gereed om over te schakelen van het Westerse SWIFT betaalsysteem naar een systeem dat in eigen land ontwikkeld is. Dat zei de vice-premier van Rusland, Arkady Dvorkovich, in een interview met het Russische persbureau TASS. Daarmee is de financiële sector van het land minder kwetsbaar voor eventuele westerse sancties.

“De bedrijven zijn er technisch en psychologisch voorbereid, omdat deze dreiging meerdere malen uitgesproken is. Rusland afsluiten van het SWIFT betaalsysteem zou een domme zet zijn voor onze Westerse partners. Het is overduidelijk dat bedrijven die in Europa en de Verenigde Staten werden daar last van zullen krijgen. En dat beperkt zich niet alleen tot het wegvallen van de dienstverlening.”

Alternatief betaalsysteem

Door de Westerse sancties in 2014 werd duidelijk dat Rusland in financieel opzicht nog steeds erg afhankelijk was van buitenlandse betaalsystemen. Dat was voor de regering in Moskou reden om meer vaart te maken met de ontwikkeling van een alternatief betaalsysteem.

In Rusland kunnen consumenten nu naast Westerse creditcardmaatschappijen als Visa en MasterCard ook gebruikmaken van het in eigen land ontwikkelde Mir betaalpassen. Vrijwel overal in Rusland waar je elektronisch kunt betalen worden de nieuwe bankpassen geaccepteerd, ook in het door sancties getroffen gebied van de Krim. Dit gebied is vanwege de sancties afgesloten van het Westerse banksysteem, maar de nieuwe bankpassen die het Russische betalingssysteem gebruiken werken daar wel.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Russische banken hebben SWIFT betaalsysteem niet meer nodig

 • Ben J. Muus

  “If Russia starts trade without using the international SWIFT trading accounts and completely switches over to the Chinese Cross-Border Interbank Payment System (CIPS), “there will be at least a dozen other nations that make this switch within days.”

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   Ik kan moeilijk beoordelen hoe ver andere landen daarmee zijn, maar ik begreep dat China en Rusland al bezig zijn om betaalsystemen aan elkaar te koppelen die als alternatief kunnen dienen voor SWIFT. Het is een logisch gevolg van de Westerse sancties, die andere landen aansporen om snel alternatieven te ontwikkelen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *