Russische roebel krijgt eindelijk een symbool

De Russische centrale bank heeft woensdag haar symbool voor de roebel onthuld, zo bericht de Moscow Times. Van alle inzendingen werd uiteindelijk de letter ‘P’ met een extra horizontaal streepje gekozen als het symbool van de Russische roebel. Het publiek mocht stemmen op verschillende ontwerpen en 61% koos het symbool dat u hieronder ziet staan. Het nieuwe symbool komt in 2014 op alle Russische bankbiljetten en munten te staan en zal voortaan ook gebruikt worden door de Russische centrale bank.

De roebel als wereldreservemunt

Het idee om een symbool uit te brengen voor de roebel past in de strategie van Rusland om haar eigen munt meer naar voren te schuiven op het internationale toneel. Vice-premier Medvedev heeft de afgelopen jaren meer druk gezet om van Moskou een internationaal financieel centrum te maken. Ook heeft hij zijn wens uitgesproken om de roebel naar voren te schuiven als wereldreservemunt.

Valuta als de Amerikaanse dollar, de euro, het Britse pond de Japanse yen en de Chinese yuan hebben al een symbool, maar de Russische roebel moest altijd voluit geschreven worden. Volgens critici kan het nieuwe symbool voor de roebel voor buitenlanders onduidelijk zijn, omdat de letter P in veel talen een compleet andere klank heeft dan de R van roebel. In Rusland wordt de P als een R uitgesproken. Andere symbolen waren variaties op de letter ‘R’, maar die bleken minder aan te spreken bij de Russische bevolking. Elvira Nabiullina, de gouverneur van de Russische centrale bank, weerlegt de bezwaren en merkt op dat de de letter ‘S’ van het dollarsymbool ook niet voorkomt in het woord dollar.

Het nieuwe symbool van de Russische roebel

Het nieuwe symbool van de Russische roebel

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Russische roebel krijgt eindelijk een symbool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo