“Sancties tegen China vanwege Noord-Korea zijn onacceptabel”

Het gevaar van een mogelijke raketlancering door Noord-Korea heeft niets te maken met de handelsrelaties tussen China en de Verenigde Staten te maken. Daarom zijn economische sancties tegen China met als doel het land onder druk te zetten in de kwestie van Noord-Korea onacceptabel. Dat zei de woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen maandag in reactie op eerdere uitspraken van president Trump.

De Amerikaanse president is van mening dat China te weinig druk zet op buurland Noord-Korea en dat ze meer moet doen om de regering in Pyongyang tot de orde te roepen. China reageerde daar eerder al op door te zeggen dat ze niet verantwoordelijk is voor de acties van de Noord-Koreaanse regering en dat een dialoog de voorkeur heeft boven het opleggen van eenzijdige sancties.

Handelsoorlog?

President Trump heeft tijdens zijn verkiezingscampagne veel kritiek geuit op de Chinese regering, omdat die de munt kunstmatig goedkoop houdt en daardoor steeds meer banen uit de Verenigde Staten verdwijnen. Sinds Trump president is heeft hij zijn toon tegenover China wat gematigd, maar door de situatie in Noord-Korea dreigt de relatie tussen de twee grootmachten opnieuw te verslechteren. Trump deed zijn beklag zoals we inmiddels gewend zijn ook op twitter.

Volgens China wordt de dreiging van economische sancties door de Verenigde Staten gemotiveerd door een economische agenda. De Chinese woordvoerster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Hua Chunying, zei daar het volgende over.

“De samenwerking tussen China en de Verenigde Staten moet gebaseerd zijn op het respect voor de belangen en zorgen van beide partijen. De nucleaire kwestie op het Koreaanse schiereiland en de handel en economische zaken zijn twee verschillende zaken. China en de Verenigde Staten moeten op beide gebieden de samenwerking versterken. Het is voor ons volstrekt onacceptabel om de ene kwestie te gebruiken als instrument om druk uit te oefenen op de andere kwestie.

Rekening houdend met het belang van de relaties tussen China en de Verenigde Staten is Beijing bereid samen met Washington de stappen te zetten die nodig zijn voor een normale en stabiele economische relatie, die gebaseerd is op wederzijds respect, gelijke rechten en voordelen.”

Afgelopen zaterdag berichtte de Amerikaanse site Politico dat Trump bereid zou zijn een onderzoek te starten naar mogelijke diefstal van intellectuele eigendomsrechten van Amerikaanse bedrijven door China. Of hij dat echt gaat doen is nog maar de vraag, maar dat zou een manier kunnen zijn om China te verdenken van een schending van de internationale handelsverdragen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Eén gedachte over ““Sancties tegen China vanwege Noord-Korea zijn onacceptabel”

 • 19 augustus 2017 om 07:23
  Permalink

  Een werknemer in China kost 125 dollar per 4 weken.
  Een werknemer in VS kost 125 dollar PER DAG.
  Trump zijn geroep om jobs en deze uit China betrekken doen het uitstekend op de Bühne maar is gebakken lucht.
  China heeft inmiddels zich ontdaan van alleen de goedkope kopieer machine te zijn.
  Er is juist mede door samenwerking met Rusland veel innovatie gekomen vanuit China.
  VS predikte vele decennia, de vrijhandel maar tracht nu via protectionisme en oorlog (dreiging) zijn hegemonie te behouden en wil dat bereiken door China, Europa EU en Rusland economisch te verzwakken.
  EU is een gemakkelijke prooi omdat de politieke top schoothonden zijn van de Neo-cons in VS.
  China verweerd zich uitstekend maar staat zwak doordat de staatsschuld even hoog is als VS.
  Rusland is in sneltreinvaart op weg om 100% onafhankelijk te zijn.
  Heeft afgelopen week het startsein gegeven voor de-dollarisatie wat over 2 jaar bereikt word en dan is de dollar maar ook elke andere munt verbannen uit de Russische economie.
  Deze week is bekent geworden dat Russische wetenschappers een procedé succesvol ontwikkeld hebben om de olie en gaswinning te verzesvoudigen dit op basis volledig milieu neutraal is even iets anders dan VS schalie gas winning dat op termijn het grondwater vergiftigd en de habitat onleefbaar maakt.
  Oorlogsvoering VS tegen Rusland en China maar elke andere staat die in het bezit is van nucleair wapens uitgesloten.
  Mogelijk binnen 3 jaar is VS in dezelfde staat als de Sovjet Unie 1992 als gevolg van mega grote Binnenlandse problemen en schuld problemen wereldwijd.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.