Saoedi-Arabië blokkeert 1.200 bankrekeningen

De banken in Saoedi-Arabië hebben meer dan 1.200 bankrekeningen van individuen en bedrijven in het land geblokkeerd. De maatregel is volgens de banken en hun advocaten onderdeel van dezelfde anti-corruptie campagne van kroonprins Mohammed bin Salman waarbij afgelopen weekend verschillende prinsen en ministers werden vastgezet.

Sinds afgelopen zondag houdt de centrale bank een lijst bij van alle rekeningen die geblokkeerd moeten worden, een lijst die volgens een regionale bankier bijna ieder uur wordt bijgewerkt met nieuwe namen. Het is vooralsnog onduidelijk welke bedrijven en personen in Saoedi-Arabië getroffen zijn door deze maatregel, maar een bankier wist tegenover Reuters te melden dat het vooral om bankrekeningen van personen ging.

Een andere bankier verklaarde dat de centrale bank van Saoedi-Arabië haar plannen ook met een aantal buitenlandse banken had afgestemd, zodat de maatregelen zeer specifiek tegen bepaalde personen gericht konden worden.

Bankrekeningen geblokkeerd

De blokkering van meer dan 1.200 bankrekeningen lijkt op een gecoördineerde actie om de oppositie van Mohammed bin Salman te verzwakken. Door bepaalde personen de toegang tot het banksysteem te ontzeggen kunnen ze niet alleen minder invloed uitoefenen, maar wordt ook hun persoonlijke vermogen geraakt. De gearresteerde Alwaleed bin Talal, Nasser bin Aqeel al-Tayyar en Amr al-Dabbagh zagen de waarde van hun bedrijven op de beurs met ongeveer 10% dalen.

Het blokkeren van bankrekeningen en digitale tegoeden is vandaag de dag een serieus risico voor zowel individuen, bedrijven als overheden. Denk bijvoorbeeld ook aan de nieuwste Amerikaanse sancties tegen Rusland en Iran, waardoor bepaalde personen en bedrijven geen betalingen meer kunnen uitvoeren. Maar ook voor landen zijn banktegoeden in het buitenland een risico, omdat ook die onder sancties kunnen vallen.

Het tegenpartij risico en het politieke risico van financiële activa en banktegoeden kan een goede reden zijn om een deel van het vermogen veilig te stellen in iets waar banken en andere landen geen controle over uit kunnen oefenen. Dat verklaart misschien ook wel waarom sommige landen de laatste jaren zoveel goud kopen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Saoedi-Arabië blokkeert 1.200 bankrekeningen

  • Poppenkast

    Banken restricties-opnamen cash kunnen ook in de E.U.- € zone plaats gaan vinden. In dit verband willen de E.U. ministers van de €eurogroep Italië onder druk zetten. Waarom? De oninbare vorderingen van de Italiaanse banken is opgelopen naar (schrik niet) €. 844 miljard. Een sanering, mogelijk door de Italiaanse staat, welke feitelijk niet mogelijk is door het E.U. banken toezicht wordt voor Italië met zelf een schuld van €.2200 miljard een probleem. De €urocraten hebben echter nog meer schrik voor de anti-E.U. partijen, Forsa Italia (Berlusconi) en de 5 Sterren beweging van Beppo Grillo. Deze partijen hebben gisteren een klinkende overwinning behaald in Sicilië, waar zij respectievelijk 40 en 35%, dus totaal 75% van de stemmen kregen! Dat belooft wat als in de lente van 2018 er landelijke verkiezingen plaats vinden. Met de geo-politieke problemen van Saudi-Arabië, Egypte, de V.S.en Israël contra Iran,Libanon,Irak en Turkije een gevaarlijke soennitische-sjiitische giftige cocktail. LET OP de edelmetaal en olie prijzen!!!!!
    Opmerkelijk is dat de achterlijke publieke NOS omroep, kennelijk onder druk van Brussel hierover zwijgt. —> Houdt jij ze arm, dan hou ik ze dom!!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *