Steeds meer millennials kunnen geen huis betalen

Uit een nieuw onderzoek van onderzoeksbureau Zillow blijkt dat steeds meer millennials in de Verenigde Staten langer bij hun ouders blijven wonen, omdat ze geen eigen huis kunnen veroorloven. In de leeftijdscategorie van 24 tot 36 jaar woont iets meer dan een kwart (25,5%) thuis bij de ouders, terwijl dat in 2005 slechts 13,5% was. Opvallend is dat er ook steeds meer millennials ook na het afstuderen nog thuis blijven wonen. Was dat in 2005 bij 19% het geval, dit jaar geldt dat al voor 28% van de afgestudeerden.

Dat meer millennials thuis blijven wonen is het gevolg van een verslechterde financiële situatie. Net als in Nederland hebben ook jongeren in de Verenigde Staten veel meer studieschuld opgebouwd, waardoor het lastiger is geworden om een hypotheek te krijgen. Daar komt bij dat de huizenprijzen al een aantal jaar stijgen, waardoor de betaalbaarheid van woningen voor starters is afgenomen. Jongeren die te weinig geld verdienen blijven bij hun ouders wonen of moeten huren, waardoor ze minder vermogen kunnen opbouwen.

Stijgende woonlasten

Dat de stijging van de huizenprijzen merkbaar effect heeft op de woonsituatie van millennials blijkt ook uit het onderzoek van Zillow. In de gebieden van de Verenigde Staten waar de woonlasten het hoogst zijn kiest meer dan 30% van de millennials ervoor om thuis wonen. In de gebieden waar wonen goedkoper is gaan twintigers en dertigers sneller op zichzelf wonen.

De lage hypotheekrente lijkt gunstig voor starters, omdat ze daardoor meer kunnen lenen voor een huis. Het resultaat is echter dat de huizenprijzen even hard stijgen en dat starters per saldo meer geld lenen voor dezelfde woning. Een stijgende rente kan de situatie voor starters op termijn misschien verlichten, omdat de huizenprijzen hierdoor weer zullen dalen.

Dat steeds meer jongeren moeite hebben om een huis te kopen laat zien dat niet iedereen profiteert van het economische herstel van de laatste jaren. Vooral jongeren met een studieschuld of een flexibel arbeidscontract zijn door de stijgende huizenprijzen beperkt tot huren en thuis wonen.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *