De dollar kon afgelopen week stijgen tegenover de meeste valuta dankzij verrassende inflatiecijfers in de VS. De kerninflatie, die volatiele data uitsluit, ligt nu comfortabel boven het doel van 2% van de Federal Reserve en dit is belangrijke informatie voor de septemberbijeenkomst van het FOMC op woensdag. Onze verwachtingen zijn vergelijkbaar met die van de meeste economisten, namelijk dat de rente niet gewijzigd zal worden.

We verwachten echter wel verkrappingsgezinde notulen en enkele leden die voor een renteverhoging zullen willen stemmen. Dit betekent dat de rente bijna zo goed als zeker verhoogd zal worden in december, met een kleine kans dat het zelfs nog eerder zal gebeuren. Daarom zou het een goed idee zijn om blootstelling aan de Amerikaanse dollar begin deze week af te dekken.

Intussen daalde het Britse pond opnieuw naar recente dieptepunten tegenover zowel de euro als de dollar. Weinig nieuws kan dit verklaren, want de Bank of England communiceerde bijna geen nieuwe informatie tijdens haar vergadering voor de maand september.

Verkiezingen VS

Deze week gaat een speciale vermelding naar de Canadese dollar en vooral de Mexicaanse peso. Beide valuta hadden het moeilijk door het nieuws dat Trump dichter bij Clinton komt in de polls van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het is de eerste keer dat deze atypische Amerikaanse verkiezingen de wereldwijde financiële markten beïnvloeden en we volgen dit nauwgezet op. FiveThirtyEight, een Amerikaanse website die via opiniepeilingen de uitkomst van de verkiezingen in kaart probeert te brengen, toont aan dat de kans dat Trump in november zal winnen de voorbije maand sterk is gestegen.

us-election-odds

Kansen Amerikaanse presidentsverkiezingen (juni 2016 – september 2016) (Bron: FiveThirtyEight.com)
Euro

Vorige week stond er weinig op het programma in de eurozone en reageerde de euro voornamelijk op nieuws uit de Verenigde Staten. Het was weinig verrassend dat de sterke inflatiecijfers zorgden voor een sluiting onder het niveau van 1,12 op vrijdag. Deze week verwachten we de PMI indicatoren voor zakelijk vertrouwen voor de maand september en voorspellen we weinig verandering in de samengestelde index. De komende weken zal dit patroon overheersen tot er op politiek gebied opnieuw meer gebeurt en de markten beginnen uit te kijken naar de volgende ECB-vergadering van 20 oktober.

Amerikaanse dollar

Het belangrijkste nieuws uit de VS afgelopen week was ongetwijfeld de bekendmaking van positieve inflatiecijfers. Huisvesting en medische uitgaven zorgden voor een stijging van 0,3% in de kerninflatie, die volatiele voedsel- en energiecijfers uitsluit. Dit is precies de binnenlandse prijsdruk die niet verzacht zal worden door een sterke dollar en volgens ons houdt de Federal Reserve dit nauwgezet in het oog. Volgens onze mening zijn de verrassende cijfers net niet sterk genoeg om het FOMC ervan te overtuigen de rente al te verhogen tijdens de vergadering van deze week. We verwachten wel verkrappingsgezinde notulen die de sterkte van de inflatie en de arbeidsmarkt aanhalen en de markt voorbereiden op een nieuwe renteverhoging voor het einde van het jaar.

Britse pond

De sterke daling van het Britse pond vorige week was tegenstrijdig met de gematigde boodschap van zowel macro-economische cijfers als de Bank of England. De cijfers toonden een lichte verzwakking van inflatie en detailhandelsverkopen in combinatie met geruststellende resultaten op de arbeidsmarkt voor de maand juli. De Bank of England communiceerde op haar beurt dat de gepubliceerde cijfers sinds het Brexit-referendum sterker zijn dan verwacht. De algemene boodschap van de vergadering is dat de renteverlaging van 25 basispunten die door de markten wordt verwacht tijdens het laatste kwartaal van 2016 absoluut nog geen zekerheid is. Deze week wordt er zo goed als geen belangrijk nieuws verwacht uit het Verenigd Koninkrijk en zal het Britse pond vooral reageren op de FOMC-vergadering van woensdag.

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl