Stijgende rente op staatsschuld Italië zet banken onder druk

De stijgende rente op de Italiaanse staatsschuld lijkt ook effect te hebben op de bankensector. De volgende grafiek laat namelijk zien dat er de laatste maanden een bijzonder sterke correlatie bestaat tussen de Italiaanse 10-jaars rente en de index van Italiaanse bankaandelen. Dat suggereert dat er een sterke verwevenheid bestaat tussen banken en de overheid en dat problemen met de overheidsfinanciën kunnen overslaan naar de bankensector.

Volgens de ECB heeft de Italiaanse bankensector voor ongeveer €375 miljard aan staatsobligaties van hun eigen overheid op de balans staan. Dat is een risico als de rente nog verder oploopt en kredietbeoordelaars een afwaardering geven voor het schuldpapier van de Italiaanse overheid. De beurswaarde van de Italiaanse bankensector is sinds het begin van dit jaar al met 35% gedaald en staat op het laagste niveau sinds eind 2016.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders