Tekort handelsbalans Japan naar recordniveau

De economie van Japan komt maar niet uit het schuldenmoeras, zo blijkt uit de nieuwste macro-economische cijfers die gisteren naar buiten kwamen. Zo groeide het tekort op de handelsbalans in de eerste maand van het nieuwe jaar met 7,1% naar een recordniveau van ¥2,79 biljoen. Ook de lopende rekening (handelsbalans plus de netto geldstromen als rente en dividend) bereikt een nieuw diepterecord van ¥15 biljoen yen. Beleggers reageerden teleurgesteld op het nieuws, want de Nikkei index verloor maandag meer dan 0,6%.

De handelsbalans en de lopende rekening van Japan zijn de afgelopen twee jaar dramatisch verslechterd. Dat is voor een deel te verklaren door de aardbeving en de tsunami die vandaag precies drie jaar geleden plaatsvond. Naast de verwoesting van de overstroming en de aardbeving volgde een nucleaire ramp in Fukushima, waardoor de Japanse regering besloot alle kerncentrales in het land stil te zeggen. Sindsdien moet het land veel meer fossiele brandstoffen importeren uit het buitenland.

Abenomics

De Japanse premier Shinzo Abe beloofde tijdens de verkiezingscampagne een herstel van de Japanse economie. Hij onthulde grootschalige stimuleringsprogramma’s om de inflatie aan te wakkeren en de munt te verzwakken ten opzichte van andere valuta. Dat laatste zou de exportpositie van Japanse bedrijven moeten verbeteren, maar daar komt in de praktijk maar weinig van terecht. Het land, dat tussen 2000 en 2008 te boek stond als één van de grootste exporteurs te wereld, is nu een importland geworden. De volgende grafieken spreken boekdelen…

Lopende rekening Japan in januari dieper in het rood

Lopende rekening Japan in januari dieper in het rood

Tekort op de betalingsbalans zwelt aan tot 15 biljoen yen

Tekort op de betalingsbalans zwelt aan tot 15 biljoen yen

Economie Japan blijft zwak

Net als in grote delen van Europa kwakkelt ook de economie van Japan een beetje voort. Het gaat niet veel slechter, maar van het herstel waar men op hoopt is voorlopig nog geen sprake. In 2013 groeide de economie van Japan met 0,7%, terwijl men aanvankelijk nog rekende op een groei van 1%. Van oktober tot en met december 2013 was de economische groei 0,2%, ook lager dan de eerdere schatting van 0,3% groei.

De zwakke resultaten van een jaar lang economie stimuleren beloven weinig goeds voor de toekomst van de Japanse economie. In april wordt een omstreden belastingverhoging doorgevoerd, waardoor de consumentenbestedingen naar alle waarschijnlijkheid zullen dalen. Het betreft een belastingverhoging van 5% naar 8% op alle verkooptransacties. De regering probeert de schok van deze belastingverhoging te dempen met een nieuw stimuleringsprogramma van ¥5,5 biljoen dat in december onthuld werd.

Economie Japan nog steeds vast in schuldenmoeras

Economie Japan nog steeds vast in schuldenmoeras

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo