Uitslag Brexit: Londen, Schotland en jongeren verliezen

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie komt voor velen als een verrassing. Dat het spannend zou worden wisten we wel, maar deze uitslag werd toch niet voorzien in de peilingen. Maar liefst 72% van alle stemgerechtigden kwamen opdagen, de hoogste opkomst in tijden voor een Brits referendum. Maar hoe is er precies gestemd?

Jongeren tegen Brexit

Analyseren we de verkiezingsuitslag, dan zien we een duidelijke kloof tussen de oude en jonge generatie. Van alle mensen boven de 65 jaar stemde een meerderheid van 61% voor een vertrek uit de Europese Unie, terwijl de leeftijdscategorie van 18 t/m 24 jaar in overgrote meerderheid van 75% tegen de Brexit stemde. Nostalgische gevoelens en het verlangen naar de gloriedagen van het Britse rijk hebben daar misschien een rol in gespeeld. De jongere generatie heeft de blik naar buiten gericht en gelooft nog steeds in het belang van Europese samenwerking. We kunnen ons goed voorstellen dat Britten vandaag met gemengde gevoelens kennis hebben genomen van de uitslag van het referendum.

brexit-uitslag

Meerderheid Britse jongeren niet blij met Brexit (Bron: Politico)

Londen tegen Brexit

Ook in de Britse hoofdstad is men niet blij met de uitslag van het referendum. Dat is logisch, gezien de omvang van het financiële centrum van Londen. Men vreest dat er veel banen verloren zullen gaan, nu Groot-Brittannië zich wil afscheiden van de Europese Unie. Ook Scotland wil helemaal niet uit de Europese Unie, zoals de resultaten van het referendum laten zien.

De Brexit zorgt voor grote verdeeldheid in het Verenigd Koninkrijk, we zijn benieuwd hoe dit zich verder zal ontwikkelen. Premier Cameron heeft vanmorgen zijn ontslag al aangekondigd.

financial-times-referendum-brexit

Vooral in Londen en Schotland was de meerderheid tegen Brexit (Grafiek via de Financial Times)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo