Investeringsmaatschappij Value8 van Peter Paul de Vries heeft gesjoemeld met de winstcijfers en de zaken mooier voorgesteld dan ze werkelijk waren. Dat schrijft financieel analist Roel Gooskens op de site Follow the Money. Hij dook in de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar en concludeerde dat de winst voor meer dan 100% bestaat uit het herwaarderen van de de deelnemingen die Value8 heeft in verschillende bedrijven. Volgens Gooskens is dat strijdig met boekhoudkundige regels, omdat het niet gaat om winsten die daadwerkelijk gerealiseerd zijn. Daarover schrijft Gooskens het volgende:

Dat Value8 de reële waarde van zijn diverse beleggingen wil bepalen in het kader van de informatieverstrekking is te prijzen. Het gaat echter een enorme stap te ver om deze non-cash niet-gerealiseerde waardestijgingen van zeer illiquide beleggingen in de jaarrekening te verwerken als winst. In de meeste beursgenoteerde beleggingen van Value8 wordt amper of niet gehandeld. Deze micro-ondernemingen worden niet gevolgd door analisten van banken of brokers. Een grondige analyse van deze micro caps ontbreekt volledig. De reële waarde gebaseerd op beurskoersen is in dat geval een farce.

‘Value8 was eigenlijk verlieslatend’

Gooskens concludeert uit de jaarverslagen dat Value8 zowel in 2013, 2014 als in 2015 een verlies had moeten rapporteren en dat er dus ten onrechte dividend werd uitgekeerd aan de aandeelhouders. Hij verbaast zich er dan ook over dat de handelswijze de goedkeuring kreeg van een accountantskantoor, de raad van commissarissen en de AFM. Hij vraagt zich dan ook af of de beurskoers van Value8 over de afgelopen jaren dezelfde ontwikkeling had gekend als de aandeelhouders hadden geweten dat de onderneming de afgelopen drie jaar eigenlijk een verlies leed.

Peter Paul de Vries, topman van Value8, zegt tegenover BNR Nieuwsradio dat de beweringen van Gooskens duidelijk niet kloppen en dat niet zijn bedrijf, maar Gooskens de boekhoudkundige regels verkeerd begrepen heeft. Volgens de Vries doet de financieel analist voorkomen alsof Value8 een traditioneel private equity bedrijf is, terwijl hij zijn bedrijf zelf typeert als een holding die probeert bedrijven te bouwen en winstgevend te maken. Het aandeel Value8 stond woensdagmiddag 4,5% lager op iets meer dan €9.

Value8 is eigenaar van Amsterdamgold en edelmetaal opslagbedrijf Amsterdamsafe en heeft deelnemingen in tal van bedrijven op het gebied van informatietechnologie en voeding. Ook heeft de holding een belang in outdoor ski faciliteit Snowworld.