Aandelenmarkt Venezuela door het dak

Nergens in de wereld zijn aandelen dit jaar zo hard gestegen als in Venezuela. Stond de Caracas Stock Exchange begin dit jaar op bijna 15.000 punten, nu staat de index ruim boven de 36.000, een stijging van 149%. Beleggers betalen steeds hogere bedragen voor aandelen, die als een soort veilige haven gezien worden. De vlucht richting aandelen is kenmerkend voor een hyperinflatie, terwijl het eigenlijk helemaal geen goede veilige haven is.

Rekenen we het rendement van de beursindex om naar Amerikaanse dollars, dan slaat het positieve rendement opeens om in een verlies. Uitgedrukt in dollars ging de aandelenmarkt van Caracas dit jaar juist met 43% omlaag. Dat de aandelen in werkelijkheid dalen is overigens niet vreemd, want hyperinflatie heeft een zeer ontwrichtend effect op de economie. Bedrijven kunnen minder goederen en diensten verkopen, omdat een groot deel van de bevolking amper kan rondkomen. De winsten die een bedrijf maakt smelten door de geldontwaarding als sneeuw voor de zon.

venezuela-stock-exchange

Aandelenmarkt Venezuela is dit jaar 149% gestegen (Bron: Bloomberg)

Hyperinflatie

In een hyperinflatie kun je dus beter een stabiele vreemde valuta aanhouden (zoals de euro en de dollar) of goud kopen. Goud is door de geschiedenis heen een uitstekende veilige haven gebleken in iedere valutacrisis, omdat centrale banken en overheden het edelmetaal niet bij kunnen drukken en niet waardeloos kunnen verklaren. Ze kunnen alleen het privé bezit van goud verbieden, wat voor sommige mensen reden is om anoniem goud te kopen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders