Er is een grote kans dat de ECB haar depositorente met tien basispunten zal verlagen tot -0,3%, zo schrijven analisten Nick Kounis en Kim Lui van de ABN Amro bank in een nieuw rapport. Deze conclusie trekken ze op basis van de ontwikkelingen in de obligatiemarkt en de woorden die ECB-president Draghi afgelopen donderdag uitsprak tijdens het rentebesluit van de centrale bank.

De ECB-president liet doorschemeren dat het de centrale bank vastberaden is de inflatie aan te jagen en dat een uitbreiding van het stimuleringsprogramma daarom tot de mogelijkheden behoort. De overtuiging waarmee hij sprak is volgens macro-econoom Nick Kounis en obligatie-expert Kim Lui reden om ook een verdere verlaging van de depositorente te verwachten. Dat het rentetarief dat de ECB berekent over tegoeden die commerciële banken in de Eurozone parkeren bij de centrale bank. Dat tarief is nu al negatief (banken betalen dus om reserves te mogen parkeren) op -0,2%, maar dat percentage kan volgens de analisten van de ABN nog veel verder omlaag als de ECB haar inflatiedoelstelling wil bereiken.

Zweden

De ECB kan daarbij lessen trekken uit het monetaire beleid van de Zweedse centrale bank. In de zomer van vorig jaar voerden zij een negatieve rente in, die gaandeweg steeds verder werd opgeschroefd tot -1,1%. En dat bleef niet zonder gevolgen, want gedurende deze periode daalde de wisselkoers van Zweedse kroon ten opzichte van een mandje van valuta met ongeveer 10%. En dat gebeurde in dezelfde periode waarin de wisselkoers van de euro sterk onder druk kwam te staan door de introductie van het stimuleringsprogramma door de ECB.

riksbank-deposit-rate-exchange

De wisselkoers van de Zweedse kroon afgezet tegen de negatieve rente van de centrale bank (Bron: ABN Amro)