Adempauze in dollar-rally na zachte inflatiecijfers VS

De belangrijke G10-valuta werden vorige week binnen smalle bandbreedtes verhandeld. De rally van de dollar kwam tijdelijk tot stilstand toen de inflatiecijfers in de VS zachter bleken te zijn dan verwacht en de goed ontvangen veilingen van schatkistpapier de stijging van de Amerikaanse rendementen aftopten. Deze stijging was sinds medio april de belangrijkste kracht achter de dollar-rally.

Maar de interessantste valutabewegingen vonden elders plaats. De Zweedse kroon was de best presterende G10-valuta: na de extreme dieptepunten van de afgelopen tijd zorgden de inflatiecijfers, die (eindelijk) overeenkwamen met de verwachtingen, voor een koersstijging. Elders lieten valuta van opkomende markten hier en daar heftige prijsschommelingen zien. Het is niet duidelijk welke kant dit op gaat; de bewegingen worden vooral door lokale kwesties veroorzaakt. De Zuid-Afrikaanse rand hield bijvoorbeeld een rally van 2% van ten opzichte van de dollar, terwijl de Turkse lira in tegengestelde richting bewoog.

Voor deze week staat er weinig nieuws op de agenda. De aandacht zal uitgaan naar het arbeidsmarktrapport van het Verenigd Koninkrijk, dat dinsdag verschijnt. Dit rapport is extra belangrijk nu de Bank of England duidelijk heeft gemaakt dat beslissingen om de rente verder te verhogen uitsluitend op deze cijfers zullen worden gebaseerd. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Vorige week kwam er weinig economisch nieuws uit de eurozone, en ook deze week is er niet veel te verwachten. Het zal interessant zijn om te zien hoe de euro reageert op de populistische coalitie die in Italië een regering lijkt te gaan vormen. Tot nu toe is de reactie van de valutamarkten heel mild, en wij verwachten dat dit zo blijft.

De geluiden uit Italië wijzen er vooralsnog op dat de populistische regering geen grote problemen voor de Europese instellingen zal veroorzaken. Ze zal juist proberen om redelijke programma’s in het leven te roepen die in het ergste geval tot een bescheiden vergroting van het tekort zullen leiden.

Britse pond

De Bank of England liet de rente vorige week ongewijzigd, waarbij twee dissidenten vóór een directe renteverhoging stemden. De groeiprognoses voor 2018 werden sterk naar beneden bijgesteld (van 1,8% naar 1,4%). Ook de inflatieverwachtingen werden verlaagd. Dit was een vrij ‘dovish’ ontwikkeling; de markt reageerde direct door zijn verwachtingen over renteverhogingen naar beneden bij te stellen. De kans op beweging in juni wordt nu ingeschat op slechts 10%.

In deze context worden nieuwe economische cijfers extra belangrijk. Alles draait om de vraag in hoeverre de stagnatie in het eerste kwartaal met het weer te maken had. Het werkgelegenheidsrapport dat dinsdag verschijnt, zou hier wat meer inzicht in moeten geven.

Amerikaanse dollar

De headline inflatie steeg in april naar 2,5%, maar de informatie in het rapport was zacht. De kerninflatie, die de volatiele componenten voedsel en energie uitsluit, steeg vorige maand met slechts 0,1%, waarmee de stijging op jaarbasis op 2,1% komt. Al met al blijft het cruciale rendement van tienjarig Amerikaans schatkistpapier nog steeds beneden het psychologische niveau van 3,0%. Wij denken dat de koers van de dollar in de komende maanden licht zal stijgen, maar dat de munt zijn rally pas zal hervatten als deze rente duidelijk boven de 3% komt.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.