Amerika bereikt in oktober haar schuldenplafond

Amerika zal halverwege oktober opnieuw haar tegen haar schuldenlimiet aanlopen, aldus Jacob Lew van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Dat is ongeveer een maand eerder dan waar experts op rekenden, zo schrijft Marketwatch. Het schuldenplafond is een terugkerend probleem in de Verenigde Staten, omdat de regering er maar niet in slaagt de begroting op orde te krijgen.

Volgens Jacob Lew kan de Amerikaanse overheid halverwege oktober geen geld meer lenen. Als het schuldenplafond dan niet verhoogd is, dan kan de regering alleen de laatste reserve van ongeveer $50 miljard aanspreken. Hij schrijft er het volgende over in zijn brief:

“Als de regering niet meer geld mag lenen en het moet doen met alles wat nog in kas ligt, dan zal dat de VS in een onacceptabele positie brengen. Een reserve van ongeveer $50 miljard is onvoldoende om gedurende een lange tijd alle uitgaven te dekken. Sinds mei past het Amerikaanse ministerie van Financiën al buitengewone boekhoudkundige trucs uit om onder het schuldenlimiet te blijven, maar deze trucs zijn rond 15 oktober uitgewerkt.”

Schuldenplafond

De herziene tijdlijn zet het Witte Huis onder druk om snel een oplossing te vinden voor het schuldenplafond, dat nu op $16,7 biljoen is vastgelegd. Volgens Marketwatch liggen het Witte Huis en het Congres ver uit elkaar. De Republikeinen willen meer bezuinigingen afdwingen bij de regering Obama, voordat ze instemmen met een verhogen van het schuldenplafond. President Obama heeft aangegeven dat hij geen behoefte heeft om over het schuldenplafond te discussiëren.

Verhoging schuldenplafond staat voor de deur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.