Amerikaanse dollar stijgt, rente Treasuries loopt verder op

Vorige week waren er twee hele duidelijke winnaars: de Amerikaanse dollar en de Braziliaanse real. De eerste kreeg een impuls doordat de Amerikaanse rendementscurve zich verder normaliseerde, terwijl de laatste in een rally terechtkwam doordat massaal korte posities werden afgedekt. De markten prijsden een overwinning van het extreem-rechtse, maar naar verwachting marktvriendelijker, Bolsonaro. Op het moment van schrijven lijkt Bolsonaro een hoger aandeel van de stemmen te hebben veroverd dan verwacht, hoewel hij nog geen absolute meerderheid heeft en er een tweede ronde komt.

In de komende weken zal de ontwikkeling van de rentetarieven in de VS een belangrijk aandachtspunt zijn. Het rendement op tienjarige staatsobligaties heeft een aantal psychologisch belangrijke niveaus doorbroken en staat op 3,23%. Dit is na de crisis het hoogste niveau sinds 2011. Hierbij is het aardig verrassend dat de euro stand weet te houden. Het verband tussen de koers van de dollar en de Amerikaanse rendementen wordt steeds zwakker. Mogelijk zullen we onze prognoses voor de euro in de komende weken naar boven bijstellen. Hieronder de belangrijke valuta is detail.

Amerikaanse 10-jaars rente stijgt (Bron: Bloomberg)

Euro

De euro deed het verrassend goed gezien de scherpe stijging van het rendement op Amerikaanse tienjarige staatsobligaties van 15 basispunten. De goede cijfers over de werkloosheid en de detailhandelsverkopen hadden een positief effect op het sentiment. Het relatief zelfverzekerde gedrag van de euro ten opzichte van de hogere Amerikaanse rendementen is echt indrukwekkend, mede omdat de problemen rond de Italiaanse begroting nog lang niet opgelost zijn. Deze week verschijnen weinig interessante cijfers, dus de handel in de euro zal met name bepaald worden door het nieuws rond het conflict tussen Italië en Brussel en door de ontwikkeling van de rendementen in de VS.

Britse pond

Premier May lijkt het partijcongres van de Conservatieve Partij te hebben overleefd. Dit betekent voor het Britse pond dat aan de vooravond van kritieke Brexit-onderhandelingen één mogelijke bron van instabiliteit wegvalt. Bovendien waren er aanwijzingen dat de Europese Unie zich iets flexibeler gaat opstellen richting 18 oktober, de eerste kritieke deadline voor de onderhandelingen. Wij verwachten nog steeds dat het Britse pond positief zal reageren op elke indicatie dat de partijen ook maar een klein stapje dichter bij een akkoord zijn.

Amerikaanse dollar

Optimistische uitspraken van de Federal Reserve en hele sterke economische cijfers zorgden ervoor dat de rendementen in de VS verder omhoog schoten. Het payroll report liet alweer zien dat de werkloosheid voor deze cyclus historisch laag is: door de kracht van de Amerikaanse arbeidsmarkt kunnen steeds meer mensen aan het werk. De lonen lieten opnieuw een bescheiden maar stabiele stijging zien van 2,8%.

Deze week zullen – bij het huidige sentiment op de markt voor schatkistpapier – de inflatiecijfers van donderdag doorslaggevend zijn. Een opwaartse verrassing bij de kerninflatie zou beleggers in staatsobligaties echt van slag kunnen brengen en de rendementen verder kunnen laten stijgen richting het psychologische niveau van 3,5%, hoewel hij nog geen absolute meerderheid heeft en er een tweede ronde komt.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.