Vandaag is de dag waar de financiële markten in spanning naar hebben uitgekeken, want vanavond weten we of september 2015 de maand is waarin de Federal Reserve het tijdperk van 0% rente afsluit. De afgelopen zomer raakten steeds meer analisten ervan overtuigd dat de renteverhoging deze maand zou komen, maar door de plotseling beurscrash in China en de terugkerende zorgen over de groei van de wereldeconomie is er toch wat meer onzekerheid gekomen.

“Als het alleen om de binnenlandse economische cijfers ging, dan zou ik zeggen dat september de maand zou zijn om een renteverhoging te verwachten. Maar deze koersverandering is steeds meer afhankelijk geworden van de economische omstandigheden en de volatiliteit van de financiële markten wereldwijd. En deze twee factoren wegen gecombineerd zwaarder dan de goede binnenlandse economische cijfers”, zo verklaarde James Sweeney van Credit Suisse tegenover Business Insider.

Bloomberg peilt regelmatig het sentiment van analisten voorafgaand aan een rentebesluit van de Federal Reserve. Daardoor krijgen we inzicht in hoe de consensus zich over de afgelopen maanden ontwikkeld heeft. De volgende grafiek laat zien dat de laatste maanden de twijfels zijn toegenomen. Minder dan 30% van de ondervraagde analisten verwacht nog een renteverhoging, tegenover meer dan 50% begin augustus. De consensus is dus dat we vanavond geen renteverhoging hoeven te verwachten…

probability-rate-hike-fed

Analisten zijn minder zeker van een renteverhoging door de Federal Reserve

interest-rate-hike