Australië wil handel met China drijven in eigen valuta

Volgens The Australian wil de Australische premier Julia Gillard met China praten over directe inwisselbaarheid van de Australische dollar in de Chinese yuan renminbi. Deze week zal Gillard aanwezig zijn op het Boao Forum, onder andere in Beijing en Shanghai. Met een directe inwisselbaarheid van deze valuta zou de handel tussen de twee landen nog beter ondersteund worden.

Dit bericht, waar de Australische premier zelf nog niets over wilde zeggen, past in een reeks van ontwikkelingen in de opkomende economieën. Steeds meer landen willen de afhankelijkheid van het dollarsysteem beperken, door onderlinge handel in eigen valuta mogelijk te maken en door lange termijn handelsovereenkomsten te sluiten in de eigen valuta. De centrale banken van Australië en China kwamen in 2012 al tot een valutaswap van 30 miljard Australische dollars, waarmee het handelen in de eigen valuta al gemakkelijker werd voor Australische bedrijven die zaken doen met China.

China is de belangrijkste afzetmarkt voor Australië. In de eerste maand van dit jaar werd er voor $9,9 miljard Australische dollars al goederen en diensten verkocht in China. Volgens Arthur Sinodinos, de oppositieleider in Australie, verlangt het Australische bedrijfsleven al enige tijd naar een overeenkomst voor directe inwisselbaarheid van de twee valuta. Het zou vooral kostenverlagend werken.

Ook andere landen hebben al samenwerking gezocht met China om de Amerikaanse dollar verder uit te kunnen sluiten. Een greep uit het archief van Marketupdate:

Australie wil handelsrelatie met China intensiveren (Afbeelding van AFP)

Steeds meer handel tussen China en Australië (Bron: Bloomberg)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *