Australië wil inactieve bankrekeningen leeghalen

Bankrekeningen waarop al drie jaar lang geen transacties uitgevoerd zijn worden vanaf dat moment aangemerkt als inactief, waaa de overheid beslag kan leggen op het saldo. Australische burgers die niet op tijd handelen en die hun bankrekening op 31 mei nog niet gebruikt hebben kunnen hun geld terugvragen, weliswaar via een omslachtige procedure.

Experts waarschuwen dat deze maatregel van de overheid een negatieve invloed kan hebben op mensen die geld op een speciale bankrekening gestort hebben voor de studiekosten van hun kind of voor de oude dag. Voorheen werden bankrekeningen pas leeg gehaald na zeven jaar inactiviteit, die grens is nu omlaag gebracht na drie jaar. Volgens de directeur van de Australian Bankers Association, Steven Munchenberg, hebben klanten van de bank geen profijt van deze verandering. “Het is moeilijk om te zien waarom deze wet erdoor gejaagd moest worden, maar er zijn suggesties dat het meer gedaan is om de overheidsfinanciën op orde te brengen dan om klanten van de bank te bedienen”.

Munchenberg waarschuwde dat mensen die niet op de hoogte zijn van dit nieuws vanaf 31 mei te maken kunnen krijgen met bevroren bankrekeningen en ingewikkelde procedures om het geld terug te krijgen van hun inactieve bankrekening. De Australische overheid zal in de maand mei naar verwachting $15 miljard tekort komen op haar begroting, vanwege tegenvallende belastinginkomsten van het bedrijfsleven.

Afgelopen jaar verwierp Wayne Swan, de Australische minister van Financiën, een eerdere belofte van de regering. Die heeft vorig jaar aangegeven dat er in 2013 een overschot op de begroting zou komen. Ook in de jaren daaa zou het land een begrotingsoverschot moeten hebben. Zakenbank UBS dook in de cijfers en kwam tot de conclusie dat de belastinginkomsten in Australië wel eens tegen zouden kunnen vallen. De grootste tegenslag is een mogelijk $8 miljard lagere belastingopbrengst van het bedrijfsleven.

Australische overheid wil bankrekeningen die drie jaar niet gebruikt zijn leeghalen (Afbeelding van Voliameno.com)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.