Bank of England verlaagt rente en pompt £70 miljard in economie

De Bank of England verlaagt de rente van 0,5% naar 0,25% en zal de komende zes maanden in totaal £60 miljard aan staatsobligaties en £10 miljard aan bedrijfsleningen uit de markt halen. Daarmee groeit de balans van de centrale bank het komende half jaar van £375 naar £445 miljard. Ook stelt de centrale bank £100 miljard aan liquiditeit beschikbaar, geld dat banken tegen een zeer lage rente mogen lenen van de Bank of England.

bankofenglandDe renteverlaging en de aankondiging van een nieuwe QE programma zijn volgens de Bank of England nodig om de economie weer een impuls te geven. Economen van de centrale bank houden rekening met een veel zwakkere groei voor de Britse economie, die gepaard zal gaan met een oplopende werkloosheid, dalende huizenprijzen en een hogere inflatie. Een ruimer monetaire beleid moet de economie ondersteunen in dit aanpassingsproces, aldus de gouverneur van de centrale bank.

Britse pond onderuit

Zoals verwacht ging het Britse pond hard onderuit na de bekendmaking van dit nieuws. Ook daalde de rente op Britse 10-jaars leningen, nu bekend is geworden dat de centrale bank meer schuldpapier van de overheid gaat opkopen. Op de beurzen werd het nieuws uiteraard positief ontvangen, want meer gratis geld is goed voor aandelen. De Britse FTSE 100 index schoot meer dan een procent omhoog en nadert daardoor weer het oude record van eind juli. Ook schoot de goudprijs in Britse ponden meer dan een procent omhoog.

britse-pond-daling-rentebesluit

Britse pond duikelt omlaag na renteverlaging Bank of England (Bron: Bloomberg)

goud-britse-ponden

Goudprijs in Britse ponden stijgt door rentebesluit Bank of England (Bron: Bloomberg)

rente-bank-of-england-dieptepunt

Bank of England verlaagt rente naar laagste niveau ooit (Bron: Bank of England)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders