Bank of Japan bezit driekwart Japanse ETF’s

De Bank of Japan heeft inmiddels driekwart van de Japanse markt voor exchange traded funds (ETF’s) in handen. Dat is opvallend, want tot eind 2010 had de centrale bank nog helemaal geen ETF’s op haar balans staan. Om voor eens en voor altijd af te rekenen met de kwakkelende economie en de dreiging van deflatie besloot de centrale bank op dat moment structureel aandelen en ander schuldpapier uit de markt te halen, met als resultaat dat de centrale bank nu de grootste speler is in de markt voor ETF’s.

Doordat de Bank of Japan zoveel aandelen van ETF’s opkoopt is ook het aanbod van deze beleggingsinstrumenten sterk toegenomen. Zo is het beheerd vermogen van alle Japanse ETF’s sinds het begin van het opkoopprogramma in 2010 met een factor tien gestegen tot ¥25 biljoen yen ($230 miljard). Dat heeft ook weer een gunstig effect op de aandelenmarkt, omdat er ook ETF’s zijn die een mandje van aandelen als onderpand bewaren.

De verwachting is dat de centrale bank eind dit jaar ongeveer 80% van alle Japanse ETF’s in handen zal hebben. Het balanstotaal van de Bank of Japan is door het voortdurend opkopen van staatsobligaties en ETF’s inmiddels aangezwollen tot ¥511 biljoen. Dat is omgerekend $4,6 biljoen, meer dan het balanstotaal van $4,45 biljoen van de Federal Reserve en de €4,3 biljoen van de ECB.

Balanstotaal Bank of Japan vanaf 1998

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Bank of Japan bezit driekwart Japanse ETF’s

  • Poppenkast

    Het zal duidelijk zijn dat de BOJ haar grenzen bijna bereikt heeft. Als in de V.S. de beurzen gaan wankelen gaat Japan in het kielzog mee.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *