De Bank of England heeft vandaag kenbaar gemaakt de rente ongewijzigd te laten op 0,5%. Van 2006 tot halverwege 2008 hield de BoE de rente nog rond de 5%, maar sinds maart van 2009 staat de rente al op een ongekend laag niveau van een half procent. Dat terwijl de officiële inflatie in augustus een bijzonder hoog niveau van 4,5% bereikte. Voor de Britse spaarders is dit slecht nieuws, want de combinatie van een extreem lage rente en een stijgende inflatie vreet aan hun spaartegoeden. Ook lopen de pensioenfondsen rente-inkomsten mis door de lage rente, terwijl de banken en de overheden juist van de lage rente weten te profiteren. Vooral oudere mensen boven de 55 jaar worden getroffen door het beleid van de BoE, omdat ze relatief weinig schulden meer hebben en vooral basisgoederen aanschaffen die hardst in prijs zijn gestegen.

Boze spaarders uitten hun ongenoegen met een ludieke protestactie: ze plaatsten een groot spaarvarken van papier maché voor de deur van de Bank of England. Wie nu een spaarrekening wil openen bij een Britse bank krijgt daar vandaag de dag nog maar 1% rente op.

Met de ongekend lage rente houdt de BoE zich niet aan haar richtlijn om de inflatie op maximaal 2% te houden, maar dat lijkt ze niets te kunnen schelen. Want naast het laag houden van de rente heeft de BoE ook besloten het inkoopprogramma voor Britse staatsobligaties uit te breiden van £200 naar £275 miljard. Door staatsleningen op de balans te plaatsen drukt de BoE de rente die de Britse overheid moet betalen om geld te lenen, maar tegelijkertijd zorgt het ook voor meer inflatie. De extra £75 miljard die richting de kapitaalmarkt zullen stromen zullen een stimulerende werking hebben op de aandelenkoersen, maar ook zal het de prijzen van goederen opstuwen.

Het inkoopprogramma van de BoE, dat vergelijkbaar is met QE1 en QE2 van de Federal Reserve in de VS, werd in 2009 opgestart om een deflatoire crisis af te wenden en de consumentenbestedingen te stimuleren. Naar eigen zeggen is de Bank of England hier succesvol in geweest, wat ook de reden was om het programma verder uit te breiden. Maar op de lange termijn zorgt het losse monetaire beleid alleen voor extra hoge inflatie, waardoor iedereen met schulden de wind in de rug krijgt rechtstreeks ten koste van de spaarders. De frustratie van de spaarders is dan ook zeer terecht.

Lees meer:

De Bank of England