Banken sturen extra cash naar Schotland

Britse banken hebben de laatste weken miljoenen ponden aan bankbiljetten overgebracht naar de banken in Schotland, een maatregel die bedoeld is om een plotselinge stijging van de vraag naar contant geld op te vangen. De banken vrezen dat meer mensen geld op zullen nemen van hun rekening, indien Schotland vandaag vóór onafhankelijkheid van Schotland stemt.
Bronnen vertellen aan The Independent dat er de afgelopen weken al voorbereidingen getroffen zijn om te voorkomen dat bankautomaten op vrijdag leeg raken. Men verwacht dat een aantal spaarders geld van de rekening zal halen, om dat vervolgens weer bij een Britse bank te parkeren.

Banken in Groot-Brittannië zien tot op heden nog geen tekenen van een toename in het aantal opnames van banktegoeden. De Bank of England heeft desondanks aangegeven dat de spaartegoeden van de Schotten de komende 18 maanden gegarandeerd zijn.

Toch nemen de banken liever het zekere voor het onzekere, door nu alvast extra geld in de bankautomaten te stoppen. Banken in Schotland hebben hun klanten ervan verzekerd dat er geen reden tot zorg is. Eén bank gaf aan dat er de laatste tijd al veel klanten zijn binnengekomen die vragen hadden over de mogelijke gevolgen van een afscheiding van Schotland. Toch was er nog geen sprake van een aanzienlijke stroom van spaartegoeden van Noord naar Zuid.

Cijfers van de Bank of England laten zien dat het aantal bankbiljetten in circulatie het afgelopen jaar sterk is toegenomen. Deze maand zijn er 62,3 miljard bankbiljetten in het land, vergeleken met 59,8 miljard een jaar geleden.

Onafhankelijk Schotland

Een afscheiding van Schotland kan zowel positieve als negatieve effecten hebben. Oud Fed-voorzitter Alan Greenspan beweerde dat de economische gevolgen van een afscheiding voor Schotland ‘verrassend negatief’ zullen zijn. Greenspan is van mening dat de impact veel groter zal zijn dan wat de Nationalistische partij naar de buitenwereld toe communiceert. Deutsche Bank voorziet zelfs een depressie in Schotland vergelijkbaar met die van de jaren ’30 in de VS.

Commerzbank denkt dat het allemaal nog wel mee zal vallen. Economen van de bank vinden de zorgen overdreven en wijzen op het feit dat Schotse aandelen dit jaar een hoger rendement hebben opgeleverd dan de Britse aandelen.

schotland-yes-contant-geld

Uit voorzorg worden banken in Schotland voorzien van extra contant geld

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Banken sturen extra cash naar Schotland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders