Belangrijke valuta blijven binnen nauwe bandbreedte, ondanks dreigende handelsoorlog

Valutahandelaren blijven de handelsmaatregelen waar Trump mee dreigt stug negeren. Het Britse pond, de euro en de dollar bewogen niet veel ten opzichte van hun positie aan het begin van de week, en behalve een bescheiden rally van de Canadese dollar gebeurde er weinig bij de handel in G10-valuta.

Bij de opkomende markten was meer te beleven: de Braziliaanse real, de Turkse lira en de Zuid-Afrikaanse rand verloren allemaal terrein. De real was deze week de grootste verliezer; beleggers werden nerveus van de arrestatie van Lula, veruit de populairste kandidaat bij de aankomende presidentsverkiezingen in Brazilië.

Deze week verschijnen in Europa weinig macro-economische cijfers en beleidsmatig nieuws wordt ook niet verwacht. De publicatie van de ECB-notulen van de bijeenkomst in maart kan wat volatiliteit opleveren, maar het Amerikaanse inflatierapport van maart, dat woensdag verschijnt, is veel belangrijker. Hieronder de belangrijkste valuta in detail:

Euro

Door de hogere energieprijzen steeg de inflatie in de eurozone in maart naar 1,4% op jaarbasis. Maar het kerncijfer, dat de volatiele componenten uitsluit, is belangrijker en bleef voor de derde maand op rij steken op 1,0%. Dat is ver beneden het doel van de ECB van dicht bij, maar onder de 2,0%.

De koers van de euro daalde wat na dit nieuws, en zelfs het zwakke Amerikaanse banenrapport kon de munt niet terugbrengen naar het niveau waarop het de week begonnen was. Volgende week staan weinig cijfers op de agenda. We verwachten dan ook niet dat de gemeenschappelijke munt uit zijn huidige bandbreedte tussen $1,21 en $1,25 zal proberen te breken.

Britse pond

De PMI-conjunctuurenquêtes waren vorige week vrij zwak, maar daar kreeg het uitzonderlijk koude weer in maart de schuld van. Het Britse pond slaagde erin om de enquêtes grotendeels te negeren en de week hoger te eindigen, vooral ten opzichte van de euro.

Volgende week verschijnen weinig cijfers en wordt geen belangrijk nieuws over de Brexit verwacht. Het pond zal zich dus waarschijnlijk door gebeurtenissen elders te laten leiden.

Amerikaanse dollar

Het werkgelegenheidsrapport van maart was op het eerste gezicht wat zwak, maar dat is waarschijnlijk vooral een statistische correctie van de extreem sterke cijfers van de maand daarvoor. In het eerste kwartaal van 2018 werden in de Verenigde Staten maandelijks iets meer dan 200.000 banen gecreëerd. Dit is iets meer dan in 2017 en de slapte wordt zo steeds verder uit de Amerikaanse arbeidsmarkt gehaald. De inkomensgroei bereikte 2,7%. De markt keek grotendeels door het zwakke headlinecijfer heen en de dollar gaf niet toe.

Deze week zullen onder andere het inflatierapport van maart, dat woensdag verschijnt, en de notulen van de afgelopen bijeenkomst van de Federal Reserve belangrijke informatie opleveren. Wat het eerste betreft: een uptick van de kerninflatie zou de greenback steun moeten bieden.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.