Beleggers drijven prijzen risicovolle activa op, rally valuta opkomende markten houdt aan

In de wereld van de G10 worden op vastrentende waarden magere rendementen geboden. Hierdoor werden beleggers vorige week naar de opkomende markten gedreven, waar hogere rendementen te behalen zijn.
Terwijl de koersen van de G10-valuta’ stagneren, stijgen de valuta van de opkomende markten. De Indonesische roepia, de Indiase roepia en de Zuid-Afrikaanse rand gingen vorige week aan kop. De euro wist tegen de dollar een gelijkspel te behalen; het Britse pond had het opnieuw moeilijk doordat beleggers bang zijn voor een Brexit zonder akkoord.

De spanningen in de handelsbetrekkingen tussen China en de VS lijken na de bijeenkomst van de G20 in het weekend te zijn verminderd, dit zal deze week de handel op de valutamarkten bepalen. Voor risicovolle activa’s in het algemeen en voor de valuta van de opkomende markten in het bijzonder zou het een positieve ontwikkeling moeten zijn. Vrijdag komt het belangrijke Amerikaanse banenrapport uit. We zullen zien of de markten te hard van stapel zijn gelopen door bijna vier volledige renteverlagingen in de VS in te prijzen. Hieronder de belangrijkste valuta in de detail.

Euro

Het belangrijke flashrapport over de inflatie in juni bevatte gematigd positief nieuws. De kernindicator, waarin de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing blijven, verbeterde naar 1,1%. Dit is nog steeds veel lager dan de doelstelling van de ECB, maar de enorme sprong van 0,3% in één maand geeft ons wat hoop dat dit eindelijk het begin van een langdurige opwaartse trend is. Gezien de enorme speculatieve inzet tegen de euro verwachten we dat elke vorm van goed macro-economisch nieuws uit de eurozone een extra positief effect op de handel in de euro zal hebben.

Britse pond

Het nieuws dat de koploper in de race om het leiderschap van de Conservatieve Partij een begroting voor een Brexit zonder akkoord aan het voorbereiden is, zal de koers van het pond waarschijnlijk niet bepaald omhoog helpen. De groei in het Verenigd Koninkrijk houdt nog steeds beter stand dan de meesten hadden verwacht – op jaarbasis wordt bijna 2% genoteerd – maar de markten blijven volledig gefocust op de kans dat er een ‘no-deal’ Brexit komt. Het is onwaarschijnlijk dat we op dit gebied ontwikkelingen zullen zien die de markt in beweging brengen. Wel zal de publicatie van de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit ons woensdag een eerste indruk geven van het effect dat de nieuwe onzekerheid over de Brexit op de bedrijfsactiviteiten heeft.

Amerikaanse dollar

Bij de Fed lijkt men een renteverlaging van 0,5% in juli uit te sluiten. Mede hierdoor bleef het rendement op tienjarige staatsobligaties net boven het niveau van 2%, wat de dollar ten opzichte van zijn belangrijkste tegenhangers in de G10 enige steun bood.

Vrijdag komen belangrijke macro-economische cijfers uit: het Amerikaanse banenrapport voor juni zal duidelijk maken of de zwakte in de maand daarvoor een statistische speling was, of het begin van een vertraging. Als het – zoals wij verwachten – om het eerste blijkt te gaan, dan zouden de overdreven verwachtingen over renteverlagingen die de Amerikaanse markten voor vastrentende waarden nu hebben ingeprijsd, wel eens scherp kunnen worden bijgesteld.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo