Beleggers maken zich weinig zorgen over verkiezingen Italië

Beleggers lijken zich vooralsnog weinig zorgen te maken over de verkiezingen die aanstaande zondag worden gehouden in Italië. Natuurlijk zijn de economische problemen in het land een belangrijk thema, maar deze problematiek wordt overschaduwd door het groeiende probleem met immigranten. Vooral in het zuidelijke deel van Italië groeit de weerstand tegen de vluchtelingenstroom uit Afrikaanse landen, die veel sociale problemen met zich meebrengt.

Door de immigratieproblematiek is de populariteit van ‘rechtse’ partijen als de Vijfsterrenbeweging, Forza Italia en Lega Nord de laatste jaren sterk toegenomen, waardoor deze partijen in de peilingen al een meerderheidscoalitie zouden vormen in het parlement.

Standpunt euro

Tot voor kort maakten de financiële markten zich veel zorgen over de opkomst van deze ‘rechtse’ partijen, omdat ze ook een sterk anti-euro standpunt innamen. Maar die zorgen verdwenen als sneeuw voor de zon, toen zowel de Vijfsterrenbeweging als Forza Italia hun standpunt ten aanzien van de euro wijzigden.

De leider van de Vijfsterrenbeweging, Luigi Di Maio, zei vorige maand dat dit niet het juiste moment was voor Italië om de euro te verlaten, terwijl Silvio Berlusconi als het nieuwe boegbeeld van Forza Italia een paar dagen eerder in een radio-interview zei dat het verlaten van de muntunie schadelijk zou zijn voor de Italiaanse economie.

Weinig risico

De ‘rechtse’ partijen kunnen aankomend weekend een meerderheid halen in het Italiaanse parlement, maar daarmee is er nog geen meerderheid voor het verlaten van de eurozone. Dat vooruitzicht stelt beleggers gerust, want die schatten de kans op het uiteenvallen van de muntunie in op slechts 6,6%. Dat is het laagste niveau ooit gemeten.

Vertrouwen in de euro niet onder druk door verkiezingen Italië (Grafiek via @Schuldensuehner)

Uit peilingen van Sentix blijkt dat particuliere beleggers rekening houden met een kleine daling van de aandelenkoersen en de euro en een wat grotere daling voor obligaties. Institutionele beleggers denken dat alleen de obligatiemarkt significant zal reageren op de uitslag van de verkiezingen. Ook opvallend is dat zowel particuliere als institutionele beleggers denken dat de goudprijs positief zal reageren op de verkiezingsuitslag.

Verwachte marktreactie op Italiaanse verkiezingen volgens peiling Sentix (Grafiek via @Schuldensuehner)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Beleggers maken zich weinig zorgen over verkiezingen Italië

  • 27 februari 2018 om 20:01
    Permalink

    De Italiaanse verkiezingen,zijn ondanks de sussende woorden van Berlusconi en de 5 sterren beweging niet zonder gevaar. Immers de schulden van de overheid en de banken zijn veel te hoog, zeker als de rente gaat stijgen. Als het echt penibel wordt, dan draaien de politici, om hun eigen hachje en sociale onrust veilig te stellen. Met het omarmen van de overige corrupte Balkan staten, wordt een zware wissel getrokken op toekomstige handhaving van de begroting regels.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders