Binnenlandse vraag Japanse staatsobligaties zakt verder weg

Het rapport van het  Japanse ministerie van Financiën (PDF) verschaft nuttige inzichten over de feitelijke toestand van de Japanse obligatiemarkt. Zero Hedge haalde er één grafiek uit, die laat zien dat Japanse beleggers sinds 2010 steeds minder behoefte hebben om schuldpapieren van de eigen overheid op te kopen. Daarmee brokkelt een belangrijke pijler onder de schuldfinanciering van Japan, namelijk de spaarzame eigen bevolking, langzaam af. Doordat het buitenland sinds 2010 juist meer Japanse staatsschuld kocht bleef de rente laag.

Een cirkeldiagram in het rapport van het Japanse ministerie van Financiën laat zien bij wie de overheid in het krijt staat. Japanse banken en verzekeraars zijn goed voor meer dan de helft van alle uitstaande schuldpapieren, terwijl pensionfondsen en huishoudens samen goed zijn voor ruim 15% van de totale obligatiemarkt. Buitenlandse beleggers bezitten 8,7% van de staatsschuld en de Japanse centrale Bank heeft 10,2% in de boeken staan.

Japanse staatsobligaties gekocht door binnenlandse beleggers

Japanse staatsobligaties in het bezit van buitenlandse beleggers

Rente op Japanse staatsobligaties met verschillende looptijden

Verdeling staatsobligaties Japan onder beleggers

Chronisch tekort op de begroting

Het is de vraag hoe lang Japan haar schuldenlast nog kan dragen. De rente is nu nog extreem laag, maar een stijging ervan zou een onoverbrugbaar gat kunnen slaan in de begroting. Eén van de grafieken uit het rapport laat namelijk zien dat de Japanse overheid de afgelopen twaalf jaar stelselmatig een aanzienlijk tekort had op de begroting. Door de financiele crisis is de begroting behoorlijk uit het lood geslagen, want het tekort lag sinds 2008 elk jaar op ongeveer 8% van het GDP. De tweede grafiek laat zien wat dat jaarlijkse tekort op de begroting heeft gedaan met de totale staatsschuld van het land. Die steeg in 12 jaar tijd van 140 naar 220% van het GDP.

Begrotingstekorten van Japan naast dat van een aantal andere landen

Staatsschuld van Japan naast dat van een aantal andere landen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.