BIS: “Stijgende dollar bedreiging voor financiële stabiliteit”

Een stijging van de dollar kan een destabiliserend effect hebben op het wereldwijde financiële systeem, zo waarschuwt de Bank for International Settlements (BIS). In een nieuw rapport dat vandaag naar buiten is gekomen schrijven onderzoekers van de BIS dat een waardestijging van de dollar een drukkend effect zal hebben op de kredietverlening en op de mogelijkheid voor banken om hun balans uit te breiden.

Een duurdere dollar maakt het voor beleggers minder aantrekkelijk om met geleend geld te speculeren, terwijl het voor bedrijven buiten het dollargebied duurder wordt om leningen in dollars af te betalen. “Daarmee heeft een stijging van de dollar implicaties voor zowel de financiële stabiliteit als voor de reële economie”, zo verklaarde Hyun Song Shin van de onderzoeksafdeling van de BIS tegenover Reuters.
Dollar wordt sterker

De timing van het rapport is bijzonder goed, want de afgelopen dagen is de dollar sterk in waarde gestegen ten opzichte van andere valuta. Door een vlucht richting de dollar brak de dollarindex vandaag voor het eerst in twaalf maanden weer boven de 100 punten.

Een duurdere dollar verhoogt de druk op bedrijven in de rest van de wereld, die gezamenlijk $9 biljoen aan dollars geleend hebben. Een stijging van de waarde van de dollar betekent dat het voor bedrijven buiten het dollargebied duurder wordt om deze leningen af te lossen met hun eigen lokale munt.

cross-border-lending-dollars

Banken buiten de VS hebben $9 biljoen uitgeleend (Bron: BIS)

Het is niet voor het eerst dat de BIS waarschuwt voor de gevaren van een stijgende dollarkoers, want eind 2014 bracht de bank der centrale banken hier ook al een rapport over naar buiten. Ook toen was de wereldmunt aan een opmars bezig.

Nog een interessant detail: In het rapport van de BIS lezen we ook dat de euro aan populariteit wint als zogeheten ‘funding currency’. Door de lage rente en de goede liquiditeit wordt deze valuta steeds vaker gebruikt in de valutahandel.

usdx-15-nov-2016

Dollarindex stijgt naar hoogste niveau in twaalf maanden (Bron: Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders