Bitcoin adoptie in Venezuela en Argentinië

Ondanks de Bitcoin berenmarkt neemt de adoptie van Bitcoin en crypto’s alleen maar toe in Zuid-Amerika. Er zijn een aantal duidelijke indicaties die aangeven dat de opmars van Bitcoin niet meer te stoppen is. Afgelopen week heeft de cryptocurrency exchange een overeenkomst met het Argentijnse Ministerie van Arbeid en Productie afgesloten om te investeren in de groeiende blockchain sector in Argentinië.

De adoptie van Bitcoin is hier de laatste jaren toegenomen met als meest recente en prominente voorbeelden de acceptatie van Bitcoin in het openbare vervoer in Argentinië en het gebruik van Bitcoin in het internationale betalingsverkeer door Banco Masventas met behulp van de Bitex betalingsoplossing.

Venezuela

Het meest acute voorbeeld is Venezuela. Aan het begin van de twintigste eeuw één van de rijkste landen in Zuid-Amerika. De laatste jaren wordt het land economisch en sociaal verwoest door hyperinflatie. De bevolking is gestopt in het rekenen in de bolivar, maar rekent prijzen alleen nog in Amerikaanse dollars. De bolivars die worden uitgekeerd, bijvoorbeeld in de vorm van een salaris, worden meteen uitgegeven, terwijl waardevolle valuta zoals de dollar en gezond geld zoals goud zo veel mogelijk als het gaat worden bewaard.

Verder is de laatste jaren de vraag naar Bitcoins enorm toegenomen. De Bitcoins worden vooral gebruikt als een alternatief oppotmiddel aangezien er een enorm tekort is aan Amerikaanse dollars. De overheid in Venezuela heeft verder een verbod op Bitcoin mining opgelegd en probeert alle mining activiteiten in feite van de lokale bevolking over te nemen. Bitcoin mining hardware wordt geconfisqueerd en vervolgens weer onder controle van corrupte ambtenaren geactiveerd.

Bitcoin als alternatieve valuta

Een andere stap is de introductie van het Remesas crypto remittance platform van de overheid waarbij buitenlanders litecoins en Bitcoins kunnen overmaken naar familieleden die daarvoor bolivars krijgen uitgekeerd op hun bankrekening tegen een commissie van 15%. De overheid in Venezuela lijkt stiekem Bitcoins te verzamelen en dat is blijkbaar de bevolking niet ontgaan. Afgelopen februari werd er dagelijks voor meer dan een miljoen dollar in Bitcoins verhandeld op ‘Local Bitcoins’.

Volgens de economie professor Aaron Almos kan Bitcoin Venezuela helpen om economisch weer op de been te komen door het invoeren van een dubbele valuta circulatiesysteem. Dit is geïnspireerd op manier waarop Brazilië in de jaren negentig met succes ontsnapte uit de hyperinflatie. De overheid van Venezuela heeft voor 2019-2025 een plan klaarliggen voor het verder implementeren van blockchain en cryptocurrency voor het op de been krijgen van de economie.

Niettemin, het experiment met de invoering van de petro, een token afgedekt met Venezolaanse olie is mislukt. De petro wordt niet vertrouwd en internationaal gezien niet erkend. Verder heeft Venezuela de Amerikaanse dollar officieel losgelaten en accepteert alleen nog euro voor internationale transacties. Met de lancering van het Remesas platform afgelopen week is Bitcoin er stiekem in geslopen.

Voor meer informatie: Waarom zou iemand Bitcoin kopen?

Dit artikel is gebaseerd op vele verschillende artikelen over Bitcoin die je kunt vinden op de Bestebank.org en is geschreven door Luuk Soons, hoofdredacteur van deze diepgravende crypto kennisbank.

Disclaimer: Dit artikel over de relatie van Venezuela tot de Bitcoin is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Het is geen beleggingsadvies. Bitcoin is een volatiel beleggingsproduct. Je kapitaal loopt risico. Vergaar eerst kennis over Bitcoin voordat je een beslissing neemt om Bitcoin te kopen.
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders