Bloomberg: “ECB gaat voor €50 miljard per maand opkopen”

De ECB kondigt morgen mogelijk een stimuleringsprogramma van €50 miljard per maand aan, zo schrijft Bloomberg op basis van twee centraal bankiers uit de Eurozone. Het besluit zou nog niet definitief gevallen zijn. Volgens één van de twee bronnen, die niet bij naam genoemd willen worden, zou het stimuleringsprogramma met ingang van 1 maart opgestart kunnen worden.

In totaal zou het gaan om een stimulering van €1,1 biljoen, waarmee Draghi dichter bij zijn doel komt om het balanstotaal van de ECB op te schroeven. Of een dergelijk aankoopprogramma ook zal helpen de hardnekkige deflatie te bestrijden, dat is nog maar de vraag. Het opkopen van staatsleningen zou een neerwaartse druk kunnen hebben op de lange rente, die nu al zeer laag is.

Voormalig DNB-president Nout Wellink heeft zich al bijzonder kritisch uitgesproken over monetaire stimulering door de ECB. Volgens hem is het ‘een verkeerd medicijn’ en is er sprake van een ‘verkeerde diagnose’ als er werkelijke wordt overgegaan tot monetaire financiering van staatsschulden. De onafhankelijkheid van de ECB zou ter discussie staan en landen zouden niet genoeg onder druk worden gezet te hervormen als de ECB ingrijpt.

draghi

Bloomberg: “ECB gaat voor €50 miljard per maand opkopen”

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Bloomberg: “ECB gaat voor €50 miljard per maand opkopen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.