Brazilië en China maken valutaswap ter waarde van $30 miljard

De plannen om meer samen te werken werden tijdens de G20 top in Mexico al besproken door de BRICS-landen, zo lezen we op Bloomberg. De onderlingen handel tussen deze opkomende economieën (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika) wordt namelijk steeds intensiever. Inmiddels is China ook de grootste handelspartner van Brazilië, een rol die eerder werd vervuld door de VS. De bilaterale handel tussen Brazilië en China kwam vorig jaar uit op $76 miljard, aldus de Braziliaanse minister van Financiën, Guido Mantega. De handel met China is op dit moment goed voor 17% van alle handel van het Zuid-Amerikaanse land, maar dat is volgens Mantega nog slechts het begin. “Er is geen limiet aan de hoeveelheid handel”, aldus de minister.

De valutaswap tussen deze twee landen werd overeengekomen tijdens de milieutop in Rio de Janeiro, toen de Braziliaanse president Dilma Rousseff en de Chinese premier Wen Jiabao elkaar ontmoetten. De twee landen hebben ook kenbaar gemaak intensiever samen te zullen werken op het gebied van investeringen in de ruimtevaartsector. Deze samenwerking moet al snel resultaat opleveren, want China en Brazilië hebben plannen om dit jaar nog een nieuwe weersatelliet te lanceren. Naast de valutaswap van 60 miljard real en 190 miljard yuan en de verregaande samenwerking in de ruimtevaartsector zal de Braziliaanse centrale bank ook meer informatie gaan delen met de Chinese ‘Banking Regulatory Commission’, die toezicht moet houden op de financiële instellingen in zowel China als Brazilië.

Volgens Mantega moet deze valutaswap de onderligen handel tussen de twee opkomende economieën stimuleren. Daarbij gaat het niet alleen om ruwe grondstoffen, maar ook om luxe eindproducten. Mantega verklaarde tegenover Bloomberg dat ook een Braziliaans bedrijf als Embraer SA, dat luxe vliegtuigen bouwt voor de zakelijke markt, zal profiteren van het samenwerkingsverband.

Als we het grotere plaatje bekijken zien we dat steeds meer landen zich los willen maken van de Amerikaanse dollar en alteatieve initiatieven opstarten. Eerder berichtten we op Marketupdate al over diverse samenwerkingsverbanden tussen opkomende economien, die besloten hebben goederen en grondstoffen af te rekenen met lokale valuta of met goud, als alteatief voor de dollar.

Dilma Rousseff (links) en Wen Jiabao (rechts) schudden handen tijdens een eerdere bijeenkomst in Bejing in april (Afbeelding via CSMonitor)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders