Britse pond besluiteloos na vertrek May

In vergelijking met hoe het pond afgelopen maanden heeft gereageerd op de kleinste Brexit geruchten, lijkt de munt nu redelijk besluiteloos na het aftreden van de Britse premier, Theresa May. Een duidelijke richting voor het Britse pond volgt waarschijnlijk pas wanneer duidelijk wordt welke toon de leiderschapsstrijd gaat krijgen om haar te vervangen. Dat het Britse pond vanochtend aansterkte kan voor nu dan ook grotendeels worden toegeschreven aan een opluchtingsrally na het vertrek van een ineffectieve premier, hoewel markten gewaarschuwd zijn dat het alternatief niet zonder meer beter is.

Het grote risico voor het Britse pond is uiteraard dat een harde Brexiteer, zoals Boris Johnson, het premierschap grijpt, waardoor een no-deal scenario eind oktober een stap dichterbij komt. Volgens sommige wedkantoren is dit zelfs de meest waarschijnlijke uitkomst van de leiderschapsstrijd. Dit kan er op korte termijn voor zorgen dat GBP/EUR verder kan gaan dalen richting het niveau van 1,11.

Wel of geen Brexit?

Onder Britse parlementsleden is er op dit moment echter geen meerderheid voor een vertrek zonder deal, wat voor een nieuwe patstelling in de Britse politiek kan gaan zorgen. Dit kan dan leiden tot nieuwe algemene verkiezingen, wat de onzekerheid voor het Britse pond verder vergroot – waarschijnlijk ook omdat dit betekent dat de Brexit deadline van 31 oktober weer zal worden uitgesteld. Hiertoe zou de EU namelijk bereid zijn omdat de politieke situatie na verkiezingen significant veranderd is en de EU – wanneer puntje bij paaltje komt – waarschijnlijk een uitstel van de deadline verkiest boven een chaotische vertrek van de Britten uit de unie.

Samengevat betekent dit voor het Britse pond op de korte termijn meer onzekerheid, waarbij de kans op een harde Brexit toeneemt als inderdaad een harde Brexiteer de nieuwe premier wordt. Ook nieuwe verkiezingen lijken zeker niet uitgesloten. Voorlopig lijkt er dus ruimte voor het pond om verder in waarde te dalen.

Door: Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders