Britse pond daalt als gevolg van gemengde economische cijfers

Het Britse pond was de afgelopen week de slechtst presterende valuta binnen de G10. De relatief goede werkgelegenheidscijfers waren niet genoeg om de teleurstellende inflatiecijfers en het nieuws dat premier May steeds meer moeite heeft een coherent plan te presenteren te compenseren.

Het was interessant om te zien dat de meest recente retorische uitbarstingen van Trump – ditmaal over rentetarieven en de dollar – een negatief effect hadden op de Amerikaanse dollar, waardoor de winst van de gehele week teniet werd gedaan.

Aan het begin van de week werden de valutamarkten duidelijk beheerst door de Braziliaanse real, die een aanzienlijke winst boekte ten opzichte van alle andere grote valuta, nadat de centralistische partijen besloten kun krachten te bundelen en slechts één enkele presidentskandidaat te steunen. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Na een zeer rustige week in de Eurozone, zal deze week de aandacht gericht zijn op de vergadering van de ECB. Er worden geen veranderingen in beleid of richtlijnen verwacht en we moeten maar afwachten of de persconferentie na afloop van de vergadering meer duidelijkheid verschaft over het standpunt van de Raad met betrekking tot handelsrisico’s en het feit dat de kerninflatie niet overtuigend omhoog gaat. Ook van groot belang zullen de op vrijdag gepubliceerde PMI-indexen zijn van bedrijfsactiviteiten voor de maand juli.

Britse pond

Het goede nieuws over de arbeidsmarkt vorige week werd overschaduwd door de lager dan verwachte inflatiecijfers. Wij verwachten nog steeds dat de Bank of England deze zomer een nieuwe verhoging van de rentetarieven zal aankondigen, maar de stemming daarover zal waarschijnlijk slechts een krappe meerderheid opleveren.

Nog minder voorspelbaar is de nieuwsstroom over Brexit. De wanorde binnen de regering nam vorige week verder toe en de mogelijkheid van een uitstel van de deadline voor Artikel 50 volgend jaar wordt steeds vaker gehoord. Naar onze mening is de recente afstraffing van het Britse pond buitensporig en zal alleen al de afwezigheid van negatief nieuws voldoende zijn om het pond adequaat te ondersteunen.

Amerikaanse dollar

Politieke onzekerheid begint effect te hebben op de Amerikaanse dollar. Van belang zal zijn of Trump de daad bij het woord zal voegen na zijn terloopse klachten over tariefverhogingen en de Amerikaanse dollar, maar het bbp voor het tweede kwartaal zal naar verwachting een zeer sterke groei laten zien. Dit – in combinatie met de nog steeds in de pijplijn bevindende fiscale stimuleringsmaatregelen – zal de Fed blijven dwingen de tarieven geleidelijk te laten toenemen.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.