Britse pond daalt scherp na mislukken Brexit overleg

Het Britse pond deed het vorige week het slechtst van alle G10-valuta, want de handelaren maakten zich opnieuw zorgen over de Brexit. Theresa May kondigde aan dat ze deze zomer vertrekt, en Labour-leider Corbyn brak de Brexit-onderhandelingen daarop af.

Ook is er nog steeds geen oplossing voor de spanningen in de handelsbetrekkingen tussen de VS en China, maar elders gaf de mededeling van de regering-Trump dat eventuele invoerheffingen op auto’s zes maanden worden uitgesteld, wel wat verlichting.

Oplopende spanningen

De valuta van de opkomende markten kregen het moeilijk toen, bovenop het handelsconflict, de spanningen tussen de VS en Iran opliepen. Alle belangrijke munten van opkomende markten gingen in de uitverkoop, behalve de roebel, die gesteund werd door de hogere olieprijzen. De Braziliaanse real deed het vorige week het slechtst: de koers van de munt kreeg klappen door de slechte binnenlandse economische cijfers.

Deze week komen in de belangrijke valutazones weinig cijfers uit. We verwachten dat het politieke nieuws de koersen zal blijven bepalen: het handelsconflict, de Brexit en de uitslag van de Europese parlementsverkiezingen. De belangrijkste macro-economische publicatie vormen de flash PMI-indicatoren voor economische activiteit, die donderdag in de eurozone verschijnen. Hieronder de belangrijke valuta in detail.

Euro

Het economische nieuws uit de eurozone was opnieuw een opwaartse verrassing. Dit keer werd de kerninflatie bijgesteld naar 1,3%. Dat is nog steeds lager dan de streefwaarde van de ECB, maar het is wel de hoogste stand sinds begin 2017.

Het ECB-bestuur zal heel blij zijn met deze opwaartse trend en de voortzetting van belangrijke stimuleringsmaatregelen in de EU is waarschijnlijk verre van vanzelfsprekend. Dit is zonder twijfel een positieve ontwikkeling voor de gemeenschappelijke munt. Toch werd vorige week heel rustig in de euro gehandeld: de koers bleef in het midden van de huidige nauwe bandbreedte.

Deze week komen de PMI-rapporten over de zakelijke activiteit uit, die de rebound van de Europese indicatoren en de opwaartse verrassing zouden moeten bevestigen. Als ze dat doen, gaan we ervan uit dat de koers van de euro omhoog schiet richting de $1,13.

Britse pond

Uit het Verenigd Koninkrijk kwamen redelijk goede economische cijfers, maar die werden volledig overschaduwd door de knal waarmee de Brexit weer bovenaan de agenda kwam te staan. De arbeidsmarkt blijft op stoom: in de eerste drie maanden van het jaar zijn bijna 100.000 banen gecreëerd.

De markten reageerden hier niet op, omdat bekend werd dat premier May van plan is om deze zomer te vertrekken. Er is een grote kans dat zij wordt vervangen door een harde Brexiteer en de Brexit-gesprekken tussen May en Corbyn zijn vervolgens mislukt. Dit alles raakte het pond hard: de munt eindigde de week 2% lager ten opzichte van elke andere G10-valuta.

Amerikaanse dollar

Er waren in de VS vorige week weinig cijfers die invloed op de markt hadden. De dollar reageerde vooral op het nieuws over het handelsconflict tussen de VS en China en op de toegenomen spanningen met Iran. Dit laatste was positief voor de greenback. De koers van de dollar klom de hele week gestaag omhoog ten opzichte van alle belangrijke valuta – met uitzondering van de Russische roebel, die sterk afhankelijk is van de olieprijzen.

Ook deze week zijn er weinig belangrijke cijfers. Wel krijgen we woensdag de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve, die duidelijk zouden moeten maken of er – zoals de markt verwacht – een neerwaartse bijstelling van rentes aankomt. Wij denken van niet.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders