Britse pond naar laagste niveau sinds 1985

De waarde van het Britse pond zakte maandagochtend verder weg tot iets meer dan $1,32, het laagste niveau in meer dan dertig jaar tijd. De waarde van de munt staat onder druk vanwege de Brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Beleggers verwachten dat dit negatief zal uitpakken voor de Britse economie en dat het de deur zal openzetten naar meer monetaire verruiming door de Bank of England. Ook kijken beleggers met een schuin oog naar de handelsbalans van Groot-Brittannië, dat al jaren achtereen een groot tekort laat zien.

britse-pond-teaserHet Britse pond maakte vrijdag al een duikeling van meer dan tien procent en ging maandagochtend opnieuw met 1,5% onderuit. De waardedaling van de munt is slecht nieuws voor de koopkracht van de Britten, want die gaan nu 10 tot 15% meer betalen voor de import van brandstoffen, levensmiddelen, elektronica en alle andere goederen die ze in andere valuta moeten afrekenen. Daar staat tegenover dat producten uit Groot-Brittannië goedkoper worden in het buitenland en dat het voor toeristen goedkoper wordt om naar het Verenigd Koninkrijk op vakantie te gaan.

brtise-pond-dieptepunt

Britse pond naar laagste niveau in meer dan dertig jaar door Brexit

Goudprijs naar £1.000

Door de waardedaling van het Britse pond kwam de goudprijs voor het eerst sinds april 2013 weer boven de grens van £1.000 per troy ounce. Dat terwijl de prijs in december nog rond de £700 per troy ounce schommelde. Dat is een stijging van 42% over een periode van zes maanden. Beleggers die in aanloop naar de Brexit goud kochten wisten hun vermogen te beschermen tegen de waardedaling van de munt. Het edelmetaal bewees de afgelopen vrijdag haar status als veilige haven, toen de prijs als gevolg van de Brexit in zeer korte tijd 17% omhoog schoot.

goudprijs-britse-ponden

Goudprijs in Britse ponden meer dan 40% gestegen in zes maanden

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *