Britse pond onderuit vanwege mogelijke ‘Brexit’

De waarde van het Britse pond zakte afgelopen maandag naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar in bijna zeven jaar tijd. De munt verloor 1,8% van haar waarde op de dag dat bekend werd dat de burgemeester van Londen campagne zal voeren om Groot-Brittannië uit de Europese Unie te krijgen. In juni wordt in het land een referendum gehouden over een mogelijke ‘Brexit’. De waardedaling van de munt was de grootste sinds mei 2010, toen de munt ook onder vuur lag wegens politieke onrust.

gbp-usd

Wisselkoers Britse pond tegenover de dollar (Grafiek van XE.com)

Deutsche Bank: “Britse pond zal verder dalen”

Op het moment van schrijven staat een Britse pond gelijk aan $1,41, het laagste niveau sinds maart 2009. Toch zou de munt volgens Bloomberg nog veel verder in waarde kunnen dalen, omdat politieke onrust in het verleden vaker grote koersdalingen veroorzaakt heeft. De recente waardedaling van de pond is niet alleen het gevolg van de zorgen om een mogelijke Brits vertrek uit de Europese Unie, maar ook van structurele problemen in de Britse economie. Het land worstel al jaren met een oplopend tekort op de betalingsbalans en een economie de te weinig concurrerend is ten opzichte van het buitenland. Ook is men er minder sterk van overtuigd dat de Bank of England op korte termijn de rente zal verhogen.

Al deze factoren samen maken het Britse pond kwetsbaar voor een verdere koersdaling. Ook Deutsche Bank is negatief over de Britse munt en voorziet een wisselkoers van $1,28 tegen het einde van het jaar.

pound-declines-historical

Britse pond is de afgelopen decennia al vaker hard onderuit gegaan (Grafiek van Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders